Privrednici treba da iskoriste američke povlastice

Autor:

Privrednici iz Republike Srpske trebalo bi više da koriste Generalni sistem povlastica koji pružaju SAD i koji je na snazi, kako bi se kvalifikovali za bescarinski tretman

0
A- A A+
Vjekoslav Petričević Foto: Bojan Rečević/SRNA

Ovo je rekaoministar privrede i preduzetništva Srpske Vjekoslav Petričević nakon sastanka sa zamjenikom direktora Kancelarije američke Ambasade u Banjaluci Čarlsom Blejkom.

Petričević je istakao da Republika Srpska ima potencijala za izvoz proizvoda, prvenstveno kad je u pitanju drvna industrija, a posebno namještaj.

On je izrazio uvjerenje da će održavanje prezentacije "Generalni sistem povlastica" za preduzeća iz Republike Srpske, koja se održava u Privrednoj komori Republike Srpske, privući veliki broj privrednika.

Generalni sistem povlastica je program dizajniran za unapređenje privrednog rasta u zemljama u razvoju pružanjem povlaštenog bescarinskog uvoza u SAD za više od 4.800 proizvoda iz 129 zemalja.

BiH se nalazi na listi zemalja kojima su dodijeljene povlastice, te na taj način preduzeća mogu koristiti prednosti i povlašteni carinski tretman pri izvozu svojih proizvoda i prilikom poslovanja sa američkim partnerima.

Osim Petričevića na današnjem sastanku u Banjaluci učestvovali su i predstavnici Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju Srpske, asistent za ekonomska pitanja Spomenko Guzijan, direktor Kancelarije predstavnika za trgovinu iz Vašingtona Silvija Savič i direktor Programa Generalnog sistema povlastica Loren Gamaš.

Tagovi:

Ostale vijesti