Stigla potjernica - SIPA hapsi Mamića?

Autor:

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) sutra će u Međugorju privesti Zdravka Mamića, bivšeg savjetnika Nogometnog kluba Dinamo Zagreb, po potjernici iz Hrvatske, objavio je Avaz.

0
A- A A+
zdravko mamic mamić Foto: MN Press

Interpol je danas obavijestio pravosudne institucije u BiH i policijske agencije o raspisivanju međunarodne potjernice za Mamićem, koji se nalazi u Međugorju već godinu, a nakon što je dan pred izricanje osuđujuće presude stigao u BiH.

Sud u Osijeku Mamića sada ponovo potražuje nakon podizanja nove USKOK–ove optužnice za izvlačenje novca iz "Dinama" i traži da mu se odredi pritvor.

Avaz saznaje da će sutra u Sudu BiH održano i ročište po zahtjevu hrvatskog pravosuđa da se on izruči Hrvatskoj, te da će biti razmatrano postoje li uslovi za njegovim izručenjem i da li on pristaje da bude izručen Hrvatskoj.

Mamić, podsjećamo, posjeduje i državljanstvo BiH, a ukoliko Sud BiH odluči da su ispunjeni uslovi, konačnu odluku ipak donosi ministar pravde BiH Josip Grubeša. BiH je prošle godine već jednom odbila da izruči Mamića Hrvatskoj.

Nekadašnji čelnik "Dinama" prije tri dana je izjavio da "neće živ otići u hrvatski zatvor."

"Ako me budu na silu prebacili, ja sam već davno obećao hrvatskoj javnosti šta ću napraviti. Pa živ neću izaći pred hrvatski sud. I neću živ sjediti u hrvatskom zatvoru, a u Bosni i Hercegovini bez problema. Vrlo jednostavno, slučaj Praljak. Šta sad hoćete da vam nacrtam kako bih to napravio? Rekao sam da živ ne bih došao u hrvatski zatvor", rekao je Mamić za emisiju ''Provjereno'' Nove TV.

Tagovi:

Ostale vijesti