Hrvati u panici: Nemamo dovoljno radnika, dajte strance

Autor:

Ugostitelji i zaposleni u turizmu u Hrvatskoj zabrinuti pred glavni udar turističke sezone, jer nemaju dovoljno radnika. Traže od vlade da poveća kvotu za strane radnike.

2
A- A A+
Ilustracija Foto: MONDO portal / Marko Čavić Ilustracija

Posao na hrvatskom primorju?

Primamljivo zvuči, ali sve češći su napadi na Srbe, sezonske radnike. Najpre na Braču, potom u Dubrovniku...

A da Hrvati vape za radnom snagom, svedoči i vest da su hotelijeri i ugostitelji traže od hrvatske vlade, da poveća kvote za zapošljavanje stranaca u turizmu.

Sadašnje kvote su nedovoljne, ističe Hrvatsko udruženje turizma (HUT) koja je sa Hrvatskom unijom poslodavaca (HUP) poslala zahtev za hitno povećanje kvota u turizmu. Ali, za sada odgovora nema.

"Uoči početka glavne turističke sezone situacija u vezi sa radnom snage je kritična i ugroženo je otvaranje pojedinih turističkih kapaciteta, kao i restorana i kafića. Lokalnih radnika nema, a kvote za uvoz radnika iz inostranstva su se potrošile i potrebna je hitna reakcija Ministarstva rada i Vlade Hrvatske", upozoravaju poslodavci, prenosi portal Index.hr.

Uz to, oni stranci koji su dobili posao, odnosno poslodavci koji su im ga dali, moraju da čekaju nekoliko nedelja da budu izdate dozvole za rad, pa se žale i na neefikasnost sistema.

U Ministarstvu rada su za Index.hr rekli da na biroima rada ima više od 2.000 nezaposlenih građana Hrvatske i da svi oni mogu da rade i u turističkom sektoru. Dakle, prioritet je zapošljavanje domaćih radnika, Hrvata, a ne stranaca.

Ostale vijesti