• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prva presuda: Troškovi obrade kredita nezakoniti!

Autori mondo.ba Autori Siniša Stanić

Okružni sud u Banjaluci donio je prvu presudu kojom se od banke zahtijeva isplata korisniku kredita iznosa naplaćenog zbog nezakonitog obračuna i naplate troškova obrade kredita!

 Prva presuda: Troškovi obrade kredita nezakoniti! Izvor: Mondo/Željko Svitlica
Izvor: Mondo/Željko Svitlica

To je prva pozitivna presuda ovakve vrste i vrlo je značajna za sudsku praksu, navodi za portal Mondo.ba advokat Dalibor Mrša.

"Ugovori o kreditu su tipski, unaprijed pripremljeni od strane jedne ugovorne strane - banke, što u pravilu implicira da se korisniku kredita ne daje mnogo prostora za bilo kakve izmjene istog. Sve se obavlja po principu 'uzmi, ili ostavi'. Upravo takva situacija daje za pravo banci da se postavlja nadređeno u ugovornom odnosu, između ostalog i po pitanju troškova obrade kredita", kaže Mrša.

Međutim, sud, prije svega Osnovni, a zatim i Okružni sud u Banjaluci odlučili su da ti troškovi ne mogu da budu određeni paušalno, već se mora znati jasna struktura istih, na šta se ti troškovi odnose, i da sa tim troškovima bude upoznat korisnik kredita, da o takvoj ugovornoj odredbi posebno pregovara.

"U ugovornom odnosu mora da se poštuje ravnopravnost strana, ekvivalentnost uzajamnih davanja, svaka strana mora da postupa moralno i da se uzdrži postupaka kojima bi naštetila drugoj strani. S druge strane, sudovi su našli da pored postojeće neravnoteže u međusobnim pravima i obavezama, koji u ovom slučaju u potpunosti idu na ruku banci, nedopustivo je da se ugovorom definiše kako se korisniku kredita na raspolaganje stavlja jedan iznos, a da mu se isplaćuje drugi iznos, onaj koji je umanjen za troškove obrade kredita, a da je ovo i u suprotnosti sa osnovnim značenjem ugovora o kreditu kako ga definiše Zakon o obligacionim odnosima, koji banci pored glavnice i kamate, ne daje za pravo da na korisniku kredita zarađuje i dodatno", ističe Dalibor Mrša.

Dalibor Mrša
Izvor: Dalibor Mrša/MONDO

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Rumba

Nikada nisam dizao kredit pa mislim da po ovom pitanju mogu biti potpuno objektivan. Ovo oko "troškova obrade kredita" je toliko providna otimačina da je to jezivo. Nema tu uopšte nikakve dileme. Ti troškovi de facto i ne postoje pa je jasno zašto oko njih i ne može biti pregovora (kako to sud insistira). Banka klijentu ne može da specificira te troškove koji ne postoje (sem par listova papira i pola sata službeničkog rada koji su ionako pokriveni iz prihoda koje banka stiče na kamatama.

MONDO REPORTAŽE