• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MONDO u Kini: Na rijeci je žurka

Autor mondo.rs

Reporter našeg portala otišao je na dan odmora srpske reprezentacije da vidi kako se Kinezi opuštaju kraj čuvene rijeke. Pogledajte.

 Mao-Cedung-i-Reka-Jangce-Reportaza-sa-Mundobasketa-2019-Mladen-Solak-za-Mondo Izvor: Mladen Šolak/Mondo

/Od izvještača MONDA iz Vuhana, sa Svjetskog prvenstva/

Na 33 stepena Celzijusa, sunce je nad gradom domaćinom Grupe J pržilo od jutra, pa se odlazak do vode nametnuo kao prihvatljiva ideja u danu bez utakmica Mundobasketa.

"Naslonjen" na treću najveću rijeku na svijetu, Vuhan na obali okuplja i lokalce i turiste, a osim krstarenja za samo pet juana (75 dinara) među atrakcijama je i moderan muzej, posvećen plivanju u Jangceu.

Tačnije, prije svega je posvećen situacijama u kojima je tom rijekom plivao nekadašnji kineski vođa Mao Cedung.

Kada dovoljno puta slikate rijeku koja je ovom gradu donijela i zaradu i poplave i kada se za vama stiša žagor djece koju roditelji hlade u vodi, na ulazu u muzej dočeka vas sjajan vodič.

Energija i koncentracija malog predavača ne ostavljaju izbor osim da saslušate šta kaže, pa čak i kada prepoznate samo reči "Mao" i "You Yong" (plivanje).

Njegova priča sigurno ne odudara od napisanog na zidovima, gdje stoji da je Mao u rano ljeto 1956. (sa 63 i po godine) rekao: "Želim da plivam u Jangceu". Potom je rijeci napisao i pjesmu, pa joj se u narednih deset godina vraćao, kažu, 18 puta.

Plivao je on, plivaju Kinezi i danas, rekreativno i profi, za godišnju nagradu, ali relaksacija oko Jangcea nije samo u vodi.

Nije mali broj onih koji grupno vježbaju na obali, istežu se, pjevaju i opuštaju na načine koji su interesantni gostima.

Kina je u mnogim aspektima prilično drugačiji svijet od našeg. Različite su ovdašnje gestikulacije, načini, reakcije, ukusi i okolnosti za život. Boravak u Vuhanu zato je približio beogradskim gostima "kineski Čikago" i bio dobar domaćin.

Ipak, vreijme je da se put nastavi, a Sale i "orlovi" odrediće u nedjeljnom derbiju protiv Španije koja će biti sljedeća, treća kineska stanica - Šangaj ili Donguan.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC