Najavili protest u Banjaluci: Policajci iz Srpske u državnim agencijama žele jednake uslove | MONDOBA

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Društvo

Najavili protest u Banjaluci: Policajci iz Srpske u državnim agencijama žele jednake uslove

Autor Dragana Božić
Autor Dragana Božić

Službenici policijskih agencija BiH, s prebivalištem u RS, traže od entitetske vlasti da izmjenama zakona imaju jednake uslove penzionisanja kao njihove kolege s mjestom prebivališta u Federaciji BiH. Najavili su i protest ispred Narodne skupštine RS.

Izvor: MONDO/ Dragana Božić

Riječ je o policijskim službenicima iz Republike Srpske, a koji su zaposleni u SIPA-i, Graničnoj policiji i Direkciji za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine. Njima uskoro prestaje radni odnos na osnovu 40 godina penzijskog staža. Takvog statusa je njih blizu 150, saznaje Klix.ba.

Oni su danas Narodnoj skupštini RS uputili zahtjev za izmjenu člana 39.9 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju jer smatraju da je sporan. Traže da se izmjenama posebni staž uračunava u penzijski staž samo uz pismenu saglasnost osobe na koju se taj staž odnosi.

Oni su u zahtjevu podsjetili da je u navedenom članu Zakona istaknuto da se osoba iz člana 37. Zakona ne može odreći posebnog staža koji je utvrđen rješenjem Fonda PIO RS.

Nezadovoljni policijski službenici su poručili da je time njihovo pravo, kako su naglasili, pretvoreno u obavezu. Tvrde da je to u suprotnosti sa Zakonom o pravima boraca, ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca.

Napomenuli su da je prethodno spomenutim Zakonom dato pravo na poseban staž u, kako su potcrtali, dvostrukom trajanju, ali da je i definisano da prava stečena po ovom zakonu prestaju na zahtjev stranke, smrću stranke i nastupanju raskidnih uslova predviđenim ovim zakonom.

Upozorili su da se zbog ove zakonske odredbe na nivou policijskih organa Bosne i Hercegovine po osnovu posebnog staža penzionišu samo bivši pripadnici Vojske RS-a i Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a s prebivalištem u ovom entitetu, dok njihove kolege iz istih organa s prebivalištem u Federaciji ostaju u radnom odnosu. Ocijenili su da se time stvara nacionalni disbalans, a koji je propisan Zakonom o policijskim službenicima Bosne i Hercegovine.

Kao posljedicu postojećeg zakonskog rješenja su naveli da radni odnos njihovih kolega prestaje s 47, 48, 49 i 50 godina starosti.

Najavili protest ispred NSRS

Ukazali su da su ovim stavljeni u neravnopravan položaj u odnosu na kolege koji nemaju poseban staž, a imaju prebivalište u Srpskoj jer se poseban staž računa samo prilikom prestanka radnog odnosa dok se kao minuli staž i ostala prava iz radno-pravnog odnosa računa efektivni staž.

Naveli su da su zahtjeve uputili predsjedniku NSRS Nedeljku Čubriloviću, klubovima zastupnika i skupštinskim odborima za sigurnost i boračko-invalidsku zaštitu.

Tvrde i da su u više navrata upozoravali na ovaj problem sve entitetske institucije, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske. Kako su naglasili, u razgovorima su svi bili saglasni da se problem mora hitno riješiti, ali da se to još nije desilo.

Poručili su da će okupiti ispred NSRS-a 9. februara za kada je najavljena sjednica ove institucije ako se na dnevni red neke od sjednica ne uvrsti njihov zahtjev.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE