• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Imaju dozvole, ali ne poštuju mjere: Zagađivači u Srpskoj platili 27.000 KM kazni

Autor Dušan Volaš

Zbog kršenja ekoloških propisa različitim privrednim subjektima u prošloj i tokom ove godine su izrečene kazne u ukupnoj vrijednosti 27 hiljada KM, potvrđeno je Mondu u Inspektoratu Republike Srpske.

 Kazne za nepoštovanje ekoloških propisa u RS Izvor: Mondo/Goran Sivački

Inspektori su 2020. godine izvršili 416 kontrola u oblasti zaštite životne sredine i zbog ekoloških propusta napisali 12 kazni u vrijednosti 24.000 KM.

Kontrolisano je 416 subjekata koji obavljaju različite djelatnosti, kao što su drvoprerađivačka industrija, prerada mineralnih sirovina, benzinske stnice, deponije otpada, različiti proizvodni objekti, elektroenergetski objekti (termoelektrane, hidroelektrane) i drugo.

"Od ukupnog broja izvršenih kontrola u 96 slučajeva utvrđene su nepravilnosti, koje su se odnosile na nepotpuno provođenje mjera propisanih ekološkim dozvolama, kao što su redovni periodični monitoring, propisana mjerenja emisija različitih polutanata u životnu sredinu, te mjere u vidu investicionih radnji koje su investitori trebali provesti", rečeno nam je u Inspektoratu.

Na osnovu izvršenih kontrola inspektori RS ističu da subjekti u pravilu posjeduju ekološke dozvole izdate od strane nadležnih organa, ali ne provode u potpunosti sve mjere koje su propisane ekološkim dozvolama.

"U slučaju da poslovni subjekti nisu u propisanom roku izvršili mjere definisane ekološkom dozvolom, kao što je npr. mjerenje emisija polutanata, ekološki inspektor u tom slučaju rješenjem nalaže da se putem ovlašćenog pravnog lica za poslove zaštite životne sredine, izvrši ispitivanje parametara kvaliteta vazduha, vode, zemljišta i slično u zavisnosti od konkretnog slučaja", tvrde inspektori.

U ovoj godini republička ekološka inspekcija izvršila je 59 kontrola, od čega je 15 bilo sa utvrđenim nepravilnostima, te je subjektima kontrole izrečeno isto toliko upravnih mjera za otklanjanje nepravilnosti i izrečene kazne u iznosu od 3.000 KM.

"Takođe, nadzor u oblasti zaštite životne sredine vrše i gradski i opštinski ekološki inspektori na području jedinice lokalne samouprave kojoj pripadaju. Prema podacima dostavljenim od lokalnih inspekcija, u izvještajnom periodu za 2020. godinu ekološki inspektori opština i gradova izvršili su 1.935 inspekcijskih pregleda, od čega je 278 bilo sa utvrđenim propustima u radu", rečeno nam je u Inspektoratu.

Novčane kazne koje inspektori izriču zbog kršenja Zakona o zaštiti životne sredine decidno su propisane ovim zakonom, a one iznose od 2.000 do 20.000 KM za pravno lice, od 1.000 KM do 3.000 KM za odgovorno lice i od 1.000 KM do 10.000 KM za preduzetnika, s tim što je inspektor ovlašten izreći samo najnižu zakonom propisanu kaznu.

Iz Inspektorata Republike Srpske podvlače da su svi njihovi inspektori, pa tako i ekološki, protekle godine veći dio vremena bili angažovani na kontroli provođenja epidemioloških mjera za sprečavanje širenja virusa korona, što je direktno uticalo na ostvarene rezultate rada u primarnim oblastima inspekcijskog nadzora.

(Mondo)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE