• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stanivuković: Parkiraćemo bagere ispred ''Kajak terase''

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Gradonačelnik Draško Stanivuković kazao je da zahtjev Republičke uprave za inspekcijske poslove da se uklone trake sa nelegalno sagrađenog objekta “Kajak terase”, predstavlja "nezapamćen pritisak na gradsku inspekciju."

 Stanivuković dovozi bagere ispred Kajak terase Izvor: Željko Svitlica, mondo.ba

Kaže da je to "direktna prijetnja" na koju Grad Banjaluka ima odgovor.

"Pritisak na gradsku inspekciju nikada nije bio na ovakav način. Prijete da ukoliko inspekcija ne skine traku sa nelegalnog objekta sagrađenog na zemljištu Grada, da će gradski inspektori ostati bez licenci i mogućnosti da rade svoj posao, odnosno da će Grad Banja Luka ostati bez svoje inspekcije," kazao je gradonačelnik na današnjoj vanrednoj konferenciji za novinare.

Rekao je da će traka biti sklonjena, nakon toga će opet uslijediti inspekcijski pregled, a danas će na parkingu biti parkirani bageri.

"Sklonićemo tu traku, ali će onda doći druga inspekcija i komunalna policija da obavi pregled, jer tu itekako ima osnova za kontrole. A danas u 18 časova na parkingu „Kajaka“, koji je sagrađen na gradskoj zemlji, biće parkirani bageri. Uglavnom, taj ugostiteljski objekat neće moći raditi jer ne damo da se više iko igra sa Gradom," poručio je gradonačelnik.

On je tokom konferencije za medije pokazao kopiju katastraskog plana iz koje je vidljivo da je riječ o gradskoj zemlji, kao i posjedovni list i zemljišno-knjižni izvadak koji dokazuju da je sporno zemljište upisano na Gradu 1/1.

"Ne damo više ni pedalj gradske zemlje, a ovdje je neko na našoj zemlji sagradio ugostiteljski objekat," naveo je on.

Takođe, pokazao je fotografije nastale 2019. godine, na kojima se vidi da je objekat u izgradnji.

"Objekat je građen 2019. godine, a Zakon o legalizaciji je kazao da se svi objekti sagrađeni poslije 2018. godine ne mogu legalizovati, posebno ne oni sagrađeni na gradskoj zemlji i mimo regulacionog plana," pojasnio je Stanivuković, objavio je sajt Gradske uprave.

Travar: Upozorenje Inspektorata je pravno neutemljeno

Savjetnik gradonačelnika za pravne poslove, Željko Travar kazao je da je Rješenjem urbanističko-građevinskog inspektora od 14. aprila 2021. godine naloženo rušenje objekta „Kajak“ na osnovu Člana 171. Stav 1. Zakona o uređenju prostora i građenju s obzirom na to da je građenje izvršeno na tuđoj, gradskoj zemlji za koju je Grad pribavio lokacijske uslove u skladu sa regulacionim planom čime je uzurpirano zemljište Grada kao vlasnika i onemogućeno njegovo korištenje.

Kako je kazao, Zakonom je utvrđeno obilježavanje objekta odgovarajućom trakom inspekcije, budući da je naređeno njegovo rušenje što je i upravo Republička uprava za inspekcijske poslove aktom od 14. aprila tražila od gradske inspekcije da učini, dakle postavi traku.

"Zaključkom od 21. aprila 2021. godine Uprave za inspekcijske poslove uvažen je prijedlog investitora da se odloži izvršenje Rješenja o rušenju od 14. aprila do donošenja konačne odluke Ministarstva po žalbi, koje nije o tome odlučilo. Zakon o inspekcijama RS utvrđuje da se na obrazložen prijedlog žalioca može dozvoliti da žalba odloži izvršenja rješenja do donošenja odluke o žalbi, ako žalilac učini vjerovatnim da bi rušenjem nastupila znatna materijalna šteta i ako se odlaganje ne protivi javnom interesu," pojasnio je Travar.

Ova dva uslova, prema njegovim riječima, moraju biti kumulativno ispunjena da bi se odlaganje žalbe uopšte dozvolilo.

"Međutim, odlaganje izvršenja se upravo protivi javnom interesu jer je zemljište Grada uzurpirano, Grad ne može to zemljište ni da koristi niti da ga privede kao vlasnik konačnoj namjeni u skladu sa regulacionim planom, a investitor prije i tokom građenja, ni kasnije prilikom upotrebe objekta, nije platio niti jednu naknadu koju bi bio dužan da plati, čime direktno oštećuje budžet Grada," pojasnio je Travar.

Kako je naglasio, Upravna inspekcija je nadzorom od 21. aprila utvrdila da gradska inspekcija u ovom predmetu nije učinila nijednu povredu propisa tokom postupka.

"Upozorenje upućeno Gradskoj upravi 17. maja 2021. godine od strane Uprave za inspekcijske poslove kojim traži uklanjanje trake pozivajući se na odredbe Pravilnika o načinu obilježavanja zabrana izrečenih u postupku inspekcijskog nadzora, apsolutno je pravno neutemeljeno i predstavlja flagrantnu povredu pozitivnih propisa s obzirom na to da rješenje o rušenju nije poništeno niti na drugi način stavljeno van snage. Prijetnja republičkog inspektora o oduzimanju ovlaštenja takođe nema uporište u Članu 11. Stav 2. tačka 1. Zakona o inspekcijama iz prostog razloga što je postupajući inspektor upravo svoj posao radio kako treba, blagovremeno, stručno, zakonito i savjesno, a sama prijetnja predstavlja krivično djelo iz grupe krivičnih djela protiv službene dužnosti," zaključio je Travar.

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE