• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Reforma obrazovanja u RS: Novi predmet u drugom razredu osnovne škole

Autor Dragana Božić

Najavljeni novi predmeti u pojedinim razredima osnovne škole.

 Novi predmet za drugi razred osnovne škole Izvor: Anadolija/Miloš Miškov

Ministar provjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić najavila je će u drugi razred osnovne škole biti uveden novi predmet - mali inovator, koji treba da bude okrenut novim tehnologijama, u peti razred se uvodi dodatni čas fizičkog vaspitanja, dok će priroda i društvo biti spojeni u jedan predmet.

"Cilj nam je bio da napravmo model po kojem učenici neće biti opterećeni dodatnim predmetima, nego će imati ono što im je zaista potrebno u tom dobu. Takođe se razmišljali i o uvođenju preduzetništva u predmet tehničkog vaspitanja i obrazovanja", rekla je Trivićeva.

Možda će vas zanimati

Prema njenim riječima, plan je da se u školskoj 2022/23. godini počne sa eksperimentalnim uvođenjem izbornih predmeta u više razrede osnovnih škola, što znači da će u učenici u osmom i devetom razredu imati bazne i izborne predmete za koje će sami da iskažu interesovanje.

"Cilj nam je da učenike već u završnim razredima osnovnih škola usmjeravamo prema njihovim interesovanjima, bilo da su to prirodne, društvene nauke ili umjetnost, jer će im na taj način biti lakše da se odluče koju će srednju školu upisati", rekla je Trivićeva.

Ona je napomenula da sve reforme koje se budu odnosile na promjenu u nastavnom planu i programu ne treba da brinu prosvjetne radnike u smislu gubitka norme, jer će čitav nastavni proces biti koncipiran u interesu učenika i nastavnika.

"Nastavnici će u skladu sa svim ovim izmjenama prema planu Ministarstva prosvjete i kulture proći sve dodatne obuke, prvenstveno u smislu interaktivnosti u izvođenju nastave, jer ćemo u procesu digitalizacije, početi i sa primjenom digitalnih udžbenika u učionicama", rekla je Trivićeva.

Ona je pojasnila da je ideja da se reformom poveže tradicionalni način učenja sa upotrebom novih tehnologija u mjeri u kojoj je to neophodno, ali i zanimljivo za učenike.

Kada je riječ o srednjim školama, Trivićeva je navela da je završena revizija i standardizacija 104 zanimanja, te da je primarna reforma gimnazija, koje su jednako važne u obrazovanju učenika kao i srednje stručne škole.

"Razmišlja se o uvođenju nekih tehničkih smjerova u gimnazije, gdje će đaci imati veći fond časova usmjerenih prema prirodnim naukama, jer je to budućnost razvoja privrede u cijelom svijetu", rekla je Trivićeva.

Ona je napomenula da je Ministarstvo prvi put donijelo Pravilnik o standardima kvaliteta udžbenika za osnovnu i srednju školu, od kojih se očekuje unapređenje postojećih nastavnih sredstava tako što će udžbenici imati manji broj ponuđenih činjenica, a više će usmjeravati učenike da istražuju i tragaju za njima.

Trivićeva je rekla da je zadatak Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva u prethodnom periodu bio da uradi reviziju udžbenika za osnovne i srednje škole, zajedno sa autorima, te da se otklone nedoumice šta je ono što treba da bude glavni sadržaj, a šta da bude domen zanimljivosti ili novog istraživanja.

Govoreći o jedinstvenom pristupu izučavanju predmeta od nacionalnog značaja koji je Srpska dogovorila sa Srbijom, Trivićeva je navela da je u toku definisanje zajedničke jezgre nastavnog programa za predmete srpski jezik i književnost, istorija, geografija, poznavanje prirode i društva, muzička kultura i likovna kultura.

"Formirana je radna grupa koja će raditi na usaglašavanju zajedničkih nastavnih planova i programa, koji bi trebalo da se nađu u udžbenicima u školama Srbije i Srpske iz ovih predemeta. Udžbenici neće biti identični, nego će imati zajedničke sadržaje koji se odnose na nacionalnu grupu predmeta, odnosno na nacionalni identitet i kulturu srpskog naroda sa obje strane Drine", rekla je Trivićeva.

Ona je izrazila zadovoljstvo što je obrazovni sistem u proteklo periodu pokazao spremnost da kvalitetno odgovori na različite izazove, kao što je pandemija virusa korona, koja je donijela velike komplikacije u svim oblastim.

"Sama činjenica da ni u jednoj školi nije zabilježen slučaj širenja virusa korona govori koliko poštovanje epidemioloških mjera dovodi do rezultata, te smo bili u mogućnosti da nastavu jednim dijelom organizujemo u učionici, a jednim dijelom onlajn", napomenula je Trivićeva.

Kada je riječ o ekskurzijama i putovanjima učenika koji završavaju osnovnu, odnosno srednju školu, Trivićeva je rekla da je dozvoljeno da se one izvode, jer je riječ o učenicima koji sada prelaze u viši nivo obrazovanja i to će im biti posljednja prilika da zajedno otputuju.

Ona je pojasnila da su neki od uslova za održavanje ekskurija da učenici imaju saglasnost roditelja, da u autobusima ne može biti više od 30 putnika, kao i da se isključivo mogu provoditi na teritoriji Reublike Srpske.

"Svi ostali izleti, škole u prirodi nisu mogući da se izvode, jer ih je moguće organizovati i naredne godine", rekla je Trivićeva.

Ona je navela da maturske večeri srednjoškolci mogu proslaviti u maju i junu u ugostiteljskim ili školskim objektima, uz poštovanje svih epidemioloških mjera, dok osnovci mature mogu proslaviti isključivo u okviru školskih objekata, te da je preporuka da se proslave organizuju na otvorenom.

Trivićeva je ukazala da se treću godinu u kontinuitetu povećavaju plate radnika u prosvjeti i kulturi.

"Od usvajanja budžeta 2018. godine išlo je povećanje plata, što nam je naročito drago, jer smatramo da su prosvjetni radnici i zaposleni u kulturi u doba pandemije virusa korona naročito dokazali koliko je važno voljeti svoj posao, biti posvećen učenicima i publici i boriti se za njih", rekla je Trivićeva.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE