• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Štab produžio mjere do 15. jula: Podsjetite se koje su još na snazi

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Republički štab za vanredne situacije produžio je do 15. jula dosadašnje mjere za reagovanje na pojavu virusa korona u Republici Srpskoj.

 Sjednica štaba RS produžene mjere Izvor: Vlada RS

Radi sprečavanja širenja virusa korona na teritoriji Republike Srpske i zaštite i spašavanja stanovništva, do 15. jula zabranjena su sva javna okupljanja u grupama većim od 120 lica, a sva privatna okupljanja koja se ne održavaju na javnom mjestu u grupama većim od 70 lica.

Do 15. jula ograničava se radno vrijeme od 6.00 do 24.00 časa svim vrstama ugostiteljskih objekata za ishranu i piće, bez obzira da li posluju samostalno ili u okviru drugih objekata u kojima se obavlja privredna djelatnost /benzinske pumpne stanice, objekti za smještaj/, te priređivačima igara na sreću /kladionice, automat klubovi, kazina, tombole/.

Od ponoći do 6.00 časova dragstori mogu raditi isključivo putem šalterske prodaje, navedno je u zaključku o sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona /kovid -19/ u Republici Srpskoj, koji je objavljen na sajtu Vlade Republike Srpske.

U zaključcima je navedeno i da se od 6.00 do 24.00 časa dozvoljavaju takmičarske aktivnosti sportskih organizacija i sportista uz prisustvo publike i organizacija kulturnih manifestacija i festivala na otvorenom, uz strogo pridržavanje mjera koje je propisao Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, te punu odgovornost organizatora.

Obavezuju se građani da u zatvorenom prostoru nose zaštitnu masku /prekrivena usta, nos i brada/, da se pridržavaju zaštitne mjere fizičkog rastojanja od dva metra, kako u zatvorenom tako i na otvorenom prostoru, te da se pridržavaju uputstava Instituta za javno zdravstvo za boravak u zatvorenom prostoru u zavisnosti od djelatnosti koja se obavlja.

Od obaveze nošenja zaštitne maske su izuzeta djeca mlađa od sedam godina života, lica sa invaliditetom i djeca sa smetnjama u razvoju, te lica koja obavljaju fizičku i sportsku aktivnost u okviru sportskih objekata.

Ukoliko nije moguće održavati fizičko rastojanje od dva metra, preporučuje se građanima da na otvorenom prostoru koriste zaštitne maske.

Zaključkom se obavezuju tržnice, trgovački centri, robne kuće i ostali prodajni objekti da odrede jedno ili više lica za sprovođenje epidemioloških mjera u zajedničkim prostorima objekta /glavni ulaz, prolazi, hodnici/, sa posebnom pažnjom na ograničenje broja lica u objektu u zavisnosti od njegove površine.

Subjekti koji obavljaju registrovanu djelatnost dužni su da uslove za obavljanje djelatnosti prilagode propisanim mjerama za sprečavanje pojave i širenja virusa korona na radnom mjestu.

Subjekti koji pružaju usluge građanima dužni su organizovati svoj rad uz primjenu propisanih epidemioloških mjera sa posebnom pažnjom na ograničenje broja lica u objektu u zavisnosti od površine prostora i uz obavezno poštovanje propisanog fizičkog rastojanja.

Oni su dužni da odrede jedno ili više lica za sprovođenje epidemioloških mjera unutar prodajnog objekta, uz mogućnost uskraćivanja pružanja usluge u slučaju nepridržavanja mjera, te da na ulazu u objekat postave obavještenje o ukupnom broju lica koja mogu boraviti u odnosu na njegovu površinu.

Subjekti koji obavljaju registrovanu djelatnost mogu samostalno obavljati dezinfekciju poslovnih prostorija u skladu sa uputstvom Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Republički organi uprave, organi jedinica lokalne samouprave i ostali subjekti koji vrše javna ovlašćenja dužni su organizovati svoj rad sa građanima tako što će na ulazu u službene prostorije ograničiti broj lica koja istovremeno mogu da uđu i borave u prostorijama organa, održavati rastojanje u zatvorenim prostorima od najmanje dva metra, uz blagovremeno preduzimanje mjera dezinfekcije i pojačane higijene.

Potrebno je i omogućiti rad šalter-sale i matične službe u jedinicama lokalne samouprave uz obezbjeđenje fizičke providne barijere na radnom mjestu koja pruža dovoljnu zaštitu zaposlenom i korisniku.

Nadzor nad sprovođenjem ovog zaključka sprovodi Ministarstvo unutrašnjih poslova, Republička uprava za inspekcijske poslove putem nadležnih inspektora i inspektora u sastavu jedinica lokalne samouprave i Komunalna policija.

Naređuje se štabovima za vanredne situacije jedinica lokalne samouprave, a posebno štabovima za vanredne situacije jedinica lokalne samouprave u kojima je pogoršana epidemiološka situacija da zbog pogoršane epidemiološke situacije na svojoj teritoriji donesu restriktivnije mjere u odnosu na mjere utvrđene ovim zaključkom i o tome u roku od 48 časova obavijeste Republički štab za vanredne situacije.

Stručno-operativni tim Republičkog štaba za vanredne situacije će ubuduće jednom sedmično održavati sjednice, analizirati epidemiološku situaciju u Republici Srpskoj i jednom na dnevnom nivou podnositi izvještaje ovom štabu.

Ovaj zaključak stupa na snagu danas, a na taj način prestaje da važi Zaključak o sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona u Republici Srpskoj od 21. juna. /k

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE