• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Medijsko prepucavanje odgovornih za zdravstvo: Zolak odgovorio na Šeranićevo saopštenje

Direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandar Zolak danas je, preko medija, uputio odgovor predstavnicima vlasti u Srpskoj, a povodom afere „Kiseonik“ i konstantnih međusobnih optužbi.

 Izvor: Envato

Zolak je u odgovoru premijeru RS Radovanu Viškoviću i ministru zdravlja RS Alenu Šeraniću naveo da „javnost neumorno zasipaju neistinama“, te da im zbog toga uzvraća odgovor, ispred Agencije za lijekove BiH „koju prozivaju“. Između ostalog, poručio je da se „afera sa kiseonikom tek počinje razvijati“, kao i da je snabdijevanje zdravstvenog sektora „tehničkim gasom“ kriminal.

„U zadnjih par dana sam spoznao ogromnu količinu neznanja onih koji vas savjetuju i vode zdravstvo u RS, dok su moji ljudi, odnosno zaposlenici Agencije organizovali nabavku lijeka - kiseonika u UKC RS, prenoseći mi svoje utiske usput“, istakao je Zolak.

Ocijenio je da se „prozivanje Agencije“ svodi na tvrdnju koju najviše potencira ministar zdravlja (Šeranić), a to je da se kiseonik, za koji je tražena i dobijena potvrda o čistoći, može koristiti u medicinske svrhe.

Osim toga, objasnio je Zolak, „prozivaju“ se laboratorija Agencije i Pravilnik o dobroj proizvođačkoj praksi za medicinske gasove.

„Za kontrolnu laboratorija ću biti kratak - ona itekako postoji. Šta radi (laboratorija) ukratko je objasnio predsjednik sindikata Agencije u svom osvrtu na vaše ispade u javnosti, koristeći se prilikom i da vas pozove u službenu posjetu (radi se o izjavi da Agencija ima laboratoriju za kontrolu; prim. aut.). Druga stvar je Pravilnik o dobroj proizvođačkoj praksi za medicinske gasove, sa kojim mašete zadnjih dana pred kamerama, sa izrazom lica kao da taj pravilnik nešto znači u ovoj aferi koja se tek počinje razvijati“, naveo je Zolak.

Zolak Izvor: Agencija za lijekove

Naveo je da je ovaj pravilnik donesen 2018. godine od strane Stručnog savjeta agencije, i da su za njega glasali predstavnici ministarstva zdravlja RS, a koje je na to mjesto delegirao ministar.

„Druga, i najbitnija činjenica je ta da Tehnogas ima dodira, ili veze, sa tim pravilnikom, koliko bilo koji falsifikator patika sa, recimo kompanijom Adidas. Zamolio sam vašeg predsjednika prije neki dan, u osvrtu na slične tvrdnje, da predstavi javnosti bilo kakav zahtjev Tehnogasa upućen Agenciji, za dobijanje bilo kakve dozvole iz nadležnosti Agencije. Nije bilo odgovora, i neće ga biti, jer zahtjeva nije bilo. Ovo tvrdim odgovorno, i naravno, referišući se na vrijeme u kojem sam ja direktor Agencije. Za vrijeme prije mene, pitajte Natašu Grubišu, bivšu direktoricu Agencije, sadašnju pomoćnicu direktora Fonda zdravstvenog osiguranja RS,“ naveo je Zolak.

Tvrdi da Pravilnik nije sporan, i da nije bio ni do sada.

„Iskoristiću ovu priliku da skrenem pažnju javnosti da je stupanjem na snagu tog Pravilnika, entitetima-konkretno Republici Srpskoj data nadležnost, da u roku od 90 dana od dana objavljivanja ministarstvo zdravlja RS propiše kriterijume koje proizvođači medicinskih gasova moraju ispuniti u cilju dobijanja dozvole za proizvodnju. Pitanje za vas i ministra zdravlja - šta ste uradili po ovom pitanju? Odgovor je- ništa,“ poručio je Zolak.

Šeranić je danas uputio dopis Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH i direktoru Aleksandru Zolaku upozoravajući ih, kako je naveo, na štetnost širenja informacija da je kiseonik koji se koristi u zdravstvenim ustanovama širom Srpske neispravan.

"Obzirom na paniku i strah, koje ste proizrokovali svojim javnim istupima, bili smo primorani da u interesu naših građana, zatražimo analizu nezavisne akreditivane laboratorije, jer Vi, kao odgovorno lice u instituciji niste djelovali u sinergiji sa nadležnim organima u Republici Srpskoj, u cilju prevazilaženja administrativnih barijera, koje su zbunjujuće za javnost, a uzrokuju nepovjerenje i strah," naveo je Šeranić u pismu Zolaku.

Podvukao je da ne postoji pravilnik Agencije - a da su 24 (pravilnika) na snazi - koji je „prepreka“ za snabdijevanje zdravstvenih ustanova u RS tehničkim gasom preko neovlaštenih firmi.

„To je naprosto kriminal, a kriminal se ne definiše pravnim regulama zdravstvene ustanove."

Tehnički kiseonik se može koristiti u medicinske svrhe, odgovorio je: „Može ministre, i koristio se u ratu, na primjer. Sada, kada sam ja odgovorio vama, molim vas da odgovorite i vi meni - sa kim je to RS u ratu sada?“

Alen Šeranić Izvor: Vlada RS

U Vladi RS juče su predstavljeni rezultati analize kiseonika iz bolnica u Banjaluci i Prijedoru koji govore da je kiseonik ispravan. Analiza je rađena u laboratoriji u Srbiji.

 Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH nešto kasnije saopšteno da nalaz o ispravnosti kiseonika, koji je predočen javnosti - nije validan, jer je uzrokovan kiseonik "koji je stavljen u promet mimo zakona."

Naveli su da svaki lijek, uključujući i medicinski kiseonik koji je prošao postupak registracije u Bosni i Hercegovini treba imati dozvolu za stavljanje lijeka u promet, treba biti proizveden i kontrolisan od ovlaštenog proizvođača u skladu sa tom dozvolom, kontrolisan od Agencije ili druge laboratorije koju ovlasti Agencija, i distribuisan u Bosni i Hercegovini od ovlaštenog veleprometnika.

"Zbog navedenog, nalaz uzorka kiseonika, izdat za kiseonik koji je stavljen u promet bez da su ispunjeni zahtjevi iz Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima, a koji je pri tom uzorkovan od neovlaštenog lica i kontrolisan od neovlaštene laboratorije, ne može biti validan, te se pojedine izjave o njegovom odgovarajućem kvalitetu ne mogu smatrati utemeljenim," komentarišu u agenciji.

povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE