• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ReSPA EU: Šta je sve potrebno za digitalizaciju administracije u BIH?

Na završnom događaju In-Country u organizaciji ReSPA i Kancelarije koordinatora za reformu javne uprave (PARCO) predstavljena je Mapa puta za stvaranje preduslova neophodnih za izgradnju digitalnih servisa potrebnih svim administrativnim nivoima vlasti u BiH.

 mapa za izgradnju digitalnih servisa u bih Izvor: Ustupljena fotografija

Ovaj događaj je okupio predstavnike institucija u BiH sa nivoa Vijeća Ministara BiH, oba entiteta te Brčko Distrikta BiH kao I predstavnici partnerskih organizacija i aktuelnih projekata i inicijativa u BiH koje trenutno realizuju aktivnosti koje doprinose razvoju i modernizaciji usluga javne uprave.

Predstavljeni dokumenti poslužiće kao okvir za uspostavu preduslova za izradu servisnog kataloga, modela jačanja Centra dijeljenih servisa na svakom administrativnom nivou u BiH, te izrade IT servisa kao što su: ePlaćanje, Certifikaciona tijela, GSB-servisna sabirnica vlade (uključujući nadogradnju sa Meta registrom), eMailbox i Cloud vlada (klasifikacija podatka).

„Korištenje informacionih tehnologija u digitalizaciji vlada jedna je od osnovnih faktora reformisane javne uprave i njene orijentisanosti ka korisnicima u smislu unapređenja poslovnih procesa i upravnog postupanja, dostupnosti usluga različitim kanalima komunikacije i smanjenja cijena usluga. Države sa visokim stepenom digitaliziranih kanala i servisa spremnije dočekuju izazov pandemije COVID. BiH u tom smislu ozbiljno kasni i zaostaje, te je potrebno ubrzati dinamiku uvođenja takvog načina rada i komunikacija. Vlade trebaju planirati sredstva za održavanje sistema koji se implementiraju putem donatorskih sredstava i adresirati odgovornost, vlasništvo i održivost takvih sistema. U kontekstu koordinacije reforme javne uprave, potrebno je prevazići prepreke koji stoje na putu operativnosti Fonda za reformu javne uprave kao jednom od ključnih alata za poticanje reforme javne uprave, te okončati procese formiranja provedbenih struktura vlada u BiH, a kako bi se ojačao kapacitet za upravljanje reformom javne uprave“, istakao je na konferenciji Dragan Ćuzulan, koordinator za reformu javne uprave u BiH.

ReSPA EU
Izvor: ReSPA EU

Ključni dokument direktno je vezan za mjeru 4.2. (aktivnost 4.2.4.1.) Akcionog plana Strateškog okvira za reformu javne uprave 2018-2022. Mapa puta je rezultat provedene tehničke ekspertize u okviru In – Country podrške koju je ReSPA obezbjedila kako bi PARCO izradio Situacionu analizu, Komparativnu analizu i Mapu puta.

Cilj prezentacije Mape puta je upoznavanje relevantnih aktera koji će biti uključeni u stvaranje ovih preduslova sa nalazima iz Situacione i Komparativne analize kao i obezbjeđenje preliminarne podrške i orjentacije ka praktičnim akcijama za implementaciju Mape puta.

 mapa za izgradnju digitalnih servisa u bih Izvor: Ustupljena fotografija

Predstavljena Situaciona analiza daje pregled postojećeg i ciljanog institucionalnog, organizacionog, pravnog I infrastrukturnog okvira potrebnog za realizaciju navedenih preduslova dok Komparativna analiza predstavlja dobre prakse iz regiona. U Mapi puta definisani su blokovi aktivnosti i vremenske odrednice za implementaciju definisanih preduslova.

ReSPA EU
Izvor: ReSPA EU

Olivera Damjanović, ReSPA program menadžerka, izjavila je da je u Akcionom planu Strategije reforme javne uprave BiH prepoznata neophodnost stvaranja tehičkih preduslova za izgradnju solidne e-uprave pri čemu se mora posebno voditi računa o standardizaciji, interoperabilosti, osnovnim registrima, e-potpisu, e-autentifikaciji, e- plaćanju i zaštiti podataka.

Damjanović je naglasila da predstavljena mapa puta daje pregled najrelevantnijih akcija koje se odnose na dalji razvoj elemenata direktno povezanih sa tehnologijom i elemenata koji podržavaju tehnologiju, kao i da sadrži konkretne korake koje treba preduzeti u okviru procesa u kome se pored tehnologije riješavaju organizaciona i regulatorna pitanja.

“Mi u ReSPA-i vjerujemo da su Situaciona analiza, Uporedna analiza i Mapa puta kao rezultat upravo završenog projekta dobra baza koju Ured koordinatora i institucije na svim nivoima uprave u BiH mogu koristiti za formulisanje izvodljivih strategija i projekata u cilju jačanja e-uprave. Ukoliko realizacija projekata nije moguća u okviru sopstvenih kapaciteta, navedeni dokumenti mogu biti osnov i za obezbeđenje dodatne podrške od strane međunarodnih institucija, uključujući i ReSPA-u, tamo gde su kapacitet i finansijska sredstva nedovoljni”, istakla je Damjanović.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE