• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Priča iz okoline Kneževa: Seoska škola ostala bez đaka, ali oživjela u novoj ulozi za djecu

Autor Dragana Božić

Područna škola “Dositej Obradović” u Kneževu zatvorena je 2015. godine zbog malog broja učenika, ali objekat škole i dalje koriste djeca i svi zaljubljenici u prirodu.

 275562553_123740673565676_8225543595110343755_n.jpg Izvor: Ustupljena fotografija/KSS Banja Luka

U selu Mišići, nedaleko od ski centra “Srebrenik”, na 1090 metara nadomorske visine objekat ove područne škole 2016. godine dodijeljen je Klubu specijalnih sportova “Banja Luka” koji ga je simbolično nazvao “Planinarski dom Kneževo 1090”.

Sada se u njemu borave djeca iz ovog kluba koji kroz sportske aktivnosti okuplja djecu i omladinu sa poteškoćama u razvoju, brine o njihovim specifičnim potrebama, radi na očuvanju i unapređenju njihovog zdravlja, socijalizaciji i boljoj integraciji u sve društvene tokove.

Objekat ove nekadašnje škole, građen je 60-ih godina u tradicionalnom stilu planinskog kraja (od kamena), a prilikom renoviranja strogo se vodilo računa da se ne naruši ambijentalna cjelina i stil.

“Pri renoviranju smo koristili isključivo prirodne materijale - kamen i drvo zaštićeno prirodnim uljima ili ekološkim bojama na bazi vode”, rekao je za Mondo Ognjen Glamočanin, predsjednik Kluba specijalnih sportova "Banja Luka".

Kako nam je objasnio, prije adaptacije ovog objekta, ovaj klub je ljetne i zimske sportske kampove realizovao najčešće na planini Vlašić, a jedan zimski kamp je bio realizovan u Kneževu.

“Prvobitna ideja je bila da ovaj objekat koristimo godinu-dvije dok ne kupimo vlastito zemljište na kojem bi gradili planinski dom. Međutim, predali smo se poslu i počeli sa sređivanjem jedne za drugom prostorijom. U početku krov je prokišnjavao, boja sa zidova se gulila, a stolarija je bila stara i neefikasna”, rekao je Glamočanin.

Ističe da su uz pomoć vlastitog rada i pomoći humanih ljudi i roditelja njihovih članova svakim danom stvarali bolje uslove za boravak u domu. Do sada su izgrađene dvije spavaonice, kuhinja i kupatilo, a trenutno je u procesu izgradnje teretana na otvorenom, sportski teren i još jedna spavaonica sa kupatilom. Najveći dio posla uradili su sami, te su tako sa skromnim sredstvima obavili veliki dio posla.

Sada se ovaj Planinski dom koristi primarno za realizaciju ljetnih i zimskih sportskih kampova kao i priprema sportista ovog kluba.

“Trenutno raspolažemo sa osam ležajeva, a do kraja godine će biti na raspolaganju 14. Želja i cilj nam je da pružimo mogućnost i drugim sportskim organizacijama i pojedincima da borave kod nas i realizuju svoje planirane aktivnosti. Sa povećanjem ulaganja i proširenja ponude javlja se potreba za iznalaženje načina kako da dom postane samoodrživ što je primarni cilj u narednom vremenu”, kaže Glamočanin.

Glamočanin kaže da Klub specijalnih sportova “Banja Luka” pruža mogućnost obuke alpskog i nordijskog skijanja za sve zainteresovane pojedince, kao i grupe, a obuku vodi licencirani instruktor skijanja i profesor fizičkog vaspitanja i sporta.

Ukoliko vam se dopao ovaj planinski dom, sve potrebne informacije možete naći na sajtu i FB stranici Kluba specijalnih sportova "Banja Luka".

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE