• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Početak mjeseca Ramazana svečano obilježen u Sarajevu: Pucao top sa Žute tabije (FOTO)

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Sa zalaskom sunca i pucanjem prvog topa sa Žute tabije u Sarajevu svečano je obilježeno nastupanje mjeseca ramazana.

 Početak ramazana u BiH 2024 Izvor: Opština Stari Grad Sarajevo

Turistička zajednica Kantona Sarajevo i Medžlis Islamske zajednice u Sarajevu zajedno realizuju program Feel The Spirit Of Ramadan, u sklopu kojeg organizuju niz događaja i promocija, kako za vjernike, tako i za turiste.

Ispred Baščaršijske džamije organizovan je koncert duhovne muzike.

Udruženje majki "Brižne ruke" je u sali Opštinskog vijeća Stari Grad, organizovalo desetu po redu ramazansku šetnju pod nazivom "U susret ramazanu", a Medžlis Islamske zajednice Sarajevo predramazanski koncert na Baščarsijskom trgu.

Na današnjoj šetnji, predvođenom načelnikom Opštine Stari Grad Irfanom Čengićem i gradonačelnicom Sarajeva Benjaminom Karić, djeca su u pratnji svojih roditelja prošla kroz srce Starog Grada, od Sarača pored Begove džamije, sve do Žute tabije.

Oba ova događaja, podržana su od strane Opštine Stari Grad Sarajevo, a predstavljali su nezaboravno iskustvo za najmlađe i za odrasle, čineći da osjete radost i ljepotu dolaska najdražeg gosta - mjeseca ramazana.

Povodom nastupajućeg ramazana muslimanima u BiH i svijetu obratio se i Reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

"Otvorite svoja srca prema ramazanskoj milosti, ispunite ih ljubavlju prema drugome, naročito prema svome. Budite strpljivi i smjerni i neka vaš post, učenje Kur'ana, teravih-namaz, mukabele i drugi ibadeti budu ukrašeni ukrasima tihe i iskrene pobožnosti. Neka nas Alah blago uvede u mjesec svoje milosti, otvori nam puteve prema njegovim blagodatima i primi od nas svako dobro koje u njemu učinimo", poručio je između ostalog Kavazović.

Vjernicima širom svijeta upućena je poruka da blagoslovljene dane provedu u zdravlju, miru i zadovoljstvu, uz čestitku: Ramazan šerif mubarek olsun!

(MONDO)



Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE