• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stiglo proljeće, a zime kao da nije bilo: Šta nas čeka ovog ljeta?

Autor Dragana Božić

Proljeće je počelo, a svi se pitaju gdje je bila zima?

 Prognoza za proljeće 2024 Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Počelo je proljeće. Zvanično. To znači da se završila zima. Ali - koja zima? Ove godine, barem na ovim prostorima, zimu skoro da nismo ni osjetili. Nekoliko dana oko nule, snijeg u pokušaju i malo hladnog vjetra, mnogo je daleko od zima kakve su nekad bile. I kakve su, na kraju krajeva, normalne za ovo podneblje. Ili se stvari, možda, mijenjaju?

Ljubica Gojković, meteorolog "Euronews-a", kaže da je ova godina počela sa toplotnim talasom. To je, prema njenim riječima, najava ekstremno tople godine.

"2023. bila je godina ekstrema, međutim prva tri mjeseca 2024. pokazala su da ipak može još gore. Odstupanje srednje temperature vazduha od prosjeka u januaru bilo je oko 2 stepena, dok je u februara prosječno odstupanje na teritoriji cijele Srbije bilo oko 8 stepeni. Cijeli februar okarakterisan je kao topao i ekstremno topao, a toplotni talas je trajao skoro cijeli mjesec. Februar 2024. zvanično je najtopliji od početka meteoroloških mjerenja, ne samo u Srbiji već na globalnom nivou", rekla je Gojković.

Ana Vuković Vimić sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu kaže da u periodu od 2041. i 2060. godine će temperatura biti veća za oko 3 stepena. Ona kaže da je moguće učestalije "probijanje" ekstrema.

Trend toplog vremena nastavio se u martu. Meteorolozi najavljuju topao april.

"Dugoročni prognostički modeli za april najavljuju natprosječno toplo vrijeme, a odstupanje od normale kretaće se između 3 i 7 stepeni. Podsjećamo da je prosječna maksimalna temperatura u aprilu između 14 i 21 stepen. To znači da će se temperatura već u aprilu kretati preko 25 stepeni", rekla je Gojković.

Ona dodaje da je Balkansko poluostrvo u "vrućoj tački" što se tiče porasta temperature. To znači da se zemlja brže zagrijava od globalnog prosjeka.

"Posljednjih devet mjeseci globalno su bili najtopliji ikada, a uzrok možemo naći u kombinaciji globalnog zagrijavanja i fenomena El Ninjo koji je postepeno u slabljenju. Posljedice El Ninja u godini koja je pred nama osjetiće se širom svijeta. Toplija atmosfera donosi ekstremnije vremenske prilike, pa će tako toplotni talasi biti duži, pljuskovi intenzivniji, a mogući su i duži periodi suše", dodaje Gojković.

(Euronews/MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE