• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čimbur od 1.000 jaja, regata i prvo proljećno plivanje u Bosni! (FOTO/VIDEO)

Autor Nikolina Damjanić

Stotine Zeničanina okupilo se na Kamberovića polju u Zenici kako bi proslavili dolazak proljeća uz čimbur (jelo koje se pravi od jaja, luka i kajmaka), regatu, plivanje i muziku.

 Čimburijada u Zenici 2024  Izvor: Mondo - Slaven Petković

Zenička „Čimburijada“ organizuje se unazad najmanje 100 godina spontanim okupljanjem građana na obalama rijeke Bosne. Mnogi Zeničani postave šatore noć prije kako bi dočekali uranak i buđenje proljeća.

Ovogodišnja manifestacija „Proljetni uranak – zenička Čimburijada 2024“, u organizaciji Foruma građana Zenica, počela je u cik zore (6 časova) posjetom studenata iz regiona, obilaskom obale, zatim nastupom duvačkog orkestra, takmičenjem u pravljenju čimbura, regatom od naselja Drivuša do Kamberovića polja, u kojoj su učestvovali pripadnici Sportsko-rekreativnog kluba „Bosna“.

Nakon toga, održano je tradicionalno prvo proljećno plivanje za koje je od 2018. godine zadužen Zeničanin Zijad Zahirović.

Nabujala rijeka Bosna nije spriječila neumoljivog Zahirovića da pusti vijenac u čast i sjećanje na sve prijatelje koji više nisu među živima, a koji su bili dio ove tradicije.

A da mnogobrojni posjetioci ne ostanu praznih stomaka i ove godine pobrinuli su se radnici poznatog restorana „Salčinović“, koji je napravio tradicionalni čimbur sa više od 1.000 jaja, te ga podijelio prisutnima za vrijeme iftara (prekida razamanskog posta).

Ovaj restoran nastavlja tradiciju naslijeđenu od pokojnog Rasima Salčinovića, jednog od najpoznatijih zeničkih ugostitelja i vlasnika najstarije ćevabdžinice u ovom gradu, koji je dijeljenjem čimbura postao jedan od simbola ove manifestacije.

Za kulturno-zabavni program bili su zaduženi orkestar „Zeničke meraklije“ i ansambl „Bosnia folk“.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE