• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Festival nauke u Banjaluci: Levitirajući grafit, apoteka iz prirode, život u kapi vode...

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

U Banjaluci je otvoren dvodnevni Festival nauke na kojem posjetioci mogu da vide veliku izložbu eksperimenata, naučnih demonstracija i ostalih sadržaja koji na zanimljiv način promovišu nauku.

 Festival nauke u Banjaluci 2024 Izvor: Srna/Jelena Savić

Hemijski sat, biljke u epruveti, levitirajući grafit, apoteka iz prirode, život u kapi vode, mozgalice sa končićima, robotika, muzej živih fosila, hemijski kokteli, Teslin transformator samo su neki od sadržaja 12. Festivala nauke koji se održava na dvije lokacije – Univerzitetskom gradu i Prirodno-matematičkom fakultetu.

Organizator je Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske koje je do sada uložilo više od 11 miliona KM u naučnoistraživačke projekte, od čega devet miliona KM za nauku i dva miliona KM za tehnologiju.

Pomoćnik ministra za naučnotehnološki razvoj Zoran Bjelajac rekao je da finansiraju naučne skupove, štampanje publikacija, izradu doktorskih disertacija, tehnološke projekte i ostalo.

On vjeruje da će Festival nauke zainteresovati osnovce i srednjoškolce za nauku, a moguće i opredijeliti ih za buduće zanimanje.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin rekao je da će na ovom festivalu na zanimljiv način biti predstavljen različit spektar eksperimenata koji se izvode na fakultetima.

"Ovdje ćemo pokazati dopadljivu nauku, ali Univerzitet podržava najbolje u naučnoistraživačkom radu na način da ih i materijalno stimuliše", rekao je Gajanin novinarima povodom otvaranja Festivala nauke.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Božidar Popović smatra da svi fakulteti treba da uzmu učešća na ovom festivalu jer se razvojem nauka potvrđuje znanje stečeno u obrazovanju, ali i nadograđuje.

"U Republici Srpskoj imamo jedinstvenu priliku da nadogradnjom i promocijom znanja ostvarimo sve rezultate i prikažemo u najboljem svjetlu. Razvojem znanja kao glavnim resursom dolazi do toga da se razvijaju i ostale grane u društvu i privredne i društvene", istakao je Popović.

Prodekan za naučnoistraživački rad na Prirodno-matematičkom fakultetu u Banjaluci Milana Grbić rekla je da je važno promovisati nauku jer je to osnov i za razvijenu ekonomiju i tehnologiju, te ono na čemu treba intenzivno raditi.

Na ovogodišnjem Festivalu nauke predstavlja se 21 fakultet univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, Institut za genetičke resurse Banjaluka, Uprava za policijsku obuku, te nekoliko banjalučkih srednjih škola.

U Univerzitetskom gradu u sportskoj dvorani Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta Festival nauke je moguće posjetiti od 9.00 do 18.00 časova, a na Prirodno-matematičkom fakultetu zainteresovani imaju priliku da posjete planetarijum, akvarijum i terarijum od 9.00 do 16.30 časova. 

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE