Republička inspekcija za hranu jutros je, zajedno sa predstavnicima Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, uzela uzorke hrane koja je posluživana radnicima preduzeća "Perutnina Ptuj" u Srpcu koji su se nakon toga požalili na stomačne tegobe.
Portparol Republičke uprave za inspekcijske poslove Duška Makivić rekla je Srni da se uzorci dostavljaju na laboratorijsku analizu kako bi se sa sigurnošću utvrdilo da li je uzrok zdravstvenih tegoba trovanje hranom.
"Kontrola podrazumijeva i provjeru higijensko-sanitarnih uslova u kuhinji i menzi, opreme koja se koristi prilikom pripreme hrane, sirovina, kao i sanitarni status lica koja pripremaju i poslužuju hranu. Provjeravamo sve okolnosti i parametre koji mogu uticati na konačnu bezbjednost i ispravnost hrane", naglasila je Makivićeva, prenosi Srna.
Ona je navela da za sada nije moguće potvrditi šta je uzork zdravstvenih tegoba radnika, dodajući da je kontrola u toku.
"Tek ćemo nakon izvršenih provjera i rezultata analiza imati konkretnu informaciju", rekla je Makivićeva.
Nakon sinoćnjeg konzumiranja obroka, 16 radnika "Perutnine Ptuj" u Srpcu požalilo se na stomačne tegobe i odmah su se javili srbačkom Domu zdravlja, nakon čega su upućeni u Univerzitetski klinički centar Republike Srpske u Banjaluci.
(MONDO)