Limun u BiH ispravan | MONDOBA

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Društvo

Limun u BiH ispravan

Autor SRNA
Autor SRNA

Količina imazalila u uvezenom limunu u BiH u skladu je sa važećim propisima, saopšteno je danas iz Agencije za bezbjednost hrane BiH.

Agencija je saopštila da raspolaže izvještajima o laboratorijskim analizama limuna prilikom uvoza u BiH u vezi sa prisustvom aktivnih materija, među kojima je imazalil, od 24.oktobra, kojima su utvrđene vrijednosti u skladu sa važećim propisima.

U ovoj agenciji kažu da se imazalil u zaštiti citrusa koristi kao zaštitno sredstvo protiv procesa truljenja, a maksimalna dozvoljena količina za sve citruse iznosi pet miligrama po kilogramu.

Upotreba imazalila dozvoljena je u skladu sa važećim propisima, kako u BiH, tako i u zemljama okruženja i EU, navode u Agenciji za bezbjednost hrane.

Kada se pesticidi koriste u skladu sa dobrom poljoprivrednom praksom, ističu u Agenciji, maksimalno dozvoljene količine ostataka pesticida u hrani neće biti prekoračene.

U Agenciji za bezbjednost hrane dodaju da su fungicidi, za čiju se proizvodnju, između ostalih, koristi i aktivna materija imazalil, hemijski preparati koji se upotrebljavaju za efikasnu zaštitu biljaka od gljivičnih i pseudogljivičnih uzročnika bolesti.

Prema podacima Organizacije za hranu i poljoprivredu UN, na globalnom nivou godišnje propadne oko trećina ukupno proizvedene hrane, a bez primjene hemijskih sredstava gubici bi bili daleko veći.

Agencija za bezbjednost hrane BiH svakodnevno prati stanje zdravstvene ispravnosti hrane, kao i najnovija naučna saznanja, te u saradnji sa nadležnim organima preduzima odgovarajuće mjere s ciljem zaštite zdravlja i interesa potrošača i neometanog funkcionisanja tržišta.

U ovoj instituciji ocjenjuju da "naučno neosnovane i paušalne ocjene o pojedinim zaštitnim sredstvima koja se koriste u proizvodnji, preradi i skladištenju hrane mogu značajno uticati na prehrambene navike potrošača, odnosno na unos potrebnih vitamina, minerala, bjelančevina i ugljenih hidrata kroz određene vrste hrane".

Iz Agencije apeluju na sve učesnike u sistemu bezbjednosti hrane da vode računa o svim eventualnim posljedicama svojih javnih istupa.

Inspektorat RS: Limun iz Turske ispravan

Vrijednosti ispitivanih parametara iz uzoraka uzetih iz pošiljke limuna porijeklom iz Turske su u granicama referentnih vrijednosti propisanih Pravilnikom o maksimalnim nivoima ostataka pesticida u i na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog porijekla, rečeno je Srni u Inspektoratu Republike Srpske.

Laboratorijske analize izvršio je Institut za javno zdravstvo Srpske, gdje je kao jedan, od ukupno 21 ispitivanog parametra, kontrolisan i sadržaj imazalila.

Povodom informacije da je na tržište Srpske iz Turske uvezen limun koji je tretiran fungicidom imazalilom, Republička inspekcija za hranu je prilikom uvoza citrusa vršila uzorkovanje limuna radi laboratorijskog ispitivanja zdravstvene ispravnosti.

Uvidom u evidencije, kako navode, utvrđeno je da većina uvoznika limuna u BiH ima sjedište u Federaciji BiH (FBiH), zbog čega je inspekcija za hranu Republike Srpske u svakodnevnom kontaktu sa Agencijom za bezbjednost hrane BiH i sa nadležnom federalnom inspekcijom, da bi u slučaju potrebe pojačanog nadzora djelovali koordinisano na tržištu.

Najveći rizik kod voća predstavlja nedozvoljena količina pesticida, mikrotoksina i toksičnih metala, koji mogu preostati u voću nakon tretmana sredstvima za zaštitu bilja.

Republička inspekcija za hranu, kako navode, vrši redovne kontrole voća prilikom uvoza, svaku pošiljku mora pratiti uvjerenje o zdravstvenoj ispravnosti, odnosno sertifikat koji izdaje nadležni organ zemlje izvoznice da je pošiljka ispravna.

Inspektori, osim provjere dokumentacije, vrše i organoleprički pregled cijele pošiljke - izgled, miris, boja, deklaracije i uzorkovanje proizvoda za laboratorijske analize, na principu procjene rizika.

Uzunović: Nema povišenih vrijednosti pesticida u agrumima

Federalni sanitarni inspektori pojačali su nadzor nad uvozom agruma, a dosadašnji rezultati analiza nisu pokazali povišenu vrijednosti rezidua pesticida u ovom voću, potvrdio je Srni glavni federalni sanitarno-zdravstveni i farmaceutski inspektor Nijaz Uzunović.

On je najavio da će Federalna uprava za inspekcijske poslove uputiti dopis da nadležne kantonalne inspekcije izvrše provjeru zdravstvene ispravnosti citrusa na tržištu.

Uzunović je naglasio da federalni sanitarni inspektori pri carnarnicama vrše inspekcijski nadzor pošiljki namirnica prilikom uvoza.

"Inspektori kontrolišu neophodnu prateću dokumentaciju i prema procjeni rizika uzimaju uzorke na provjeru", pojasnio je Uzunović.

Još iz INFO

Komentari 2

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

entersedmen

i idemo sad da vrtimo plocu. hiljadu puta ponovljena laz postaje istina. ma i 100 puta je dovoljno. lako se mazemo na lebaC!

munli

@entersedmen Limun država

MONDO REPORTAŽE