• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banjaluka: Otvoren "Inost mladih 2016"

Autor SRNA

Mladi iz BiH i zemalja regiona predstavili su danas u Banjaluci svoje radove u okviru 18. Međunarodne izložbe ideja, inovacija i stvaralaštva "INOST mladih 2016".

Na izložbi, koju je otvorio ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić, postavljeno je 350 eksponata među kojima su i dva eksponata iz Egipta.

Komić je istakao da današnja izložba predstavlja podsticaj i podršku onima koji žele da se bave inovatorstvom i da javnosti predstave svoje ideje.

"Ministarstvo nauke i tehnologije Srpske podržava ovu i niz drugih manifestacija, kao i inovatore i njihova udruženja, kako bi istrajali u bavljenju poslom koji je uvijek neizvjestan", rekao je Komić novinarima u Banjaluci.

On je naglasio da je komercijalizacija ideja problem u cijelom svijetu, ali da resorno ministarstvo čini sve da ovaj problem prevaziđe u što većoj mjeri.

Predsjednik Saveza inovatora Republike Srpske Milovan Bajić naveo je da je na ovogodišnjem "INOST-u" prisutno 700 izlagača iz osnovnih i srednjih škola, fakulteta, organizacija, agencija i preduzeća.

On je istakao da je zadovoljan iznosom podsticajnih sredstava za rad inovatora i udruženja inovatora, te mogućnostima komercijalizacije dobrih ideja.

"Poznato je, na primjer, da su inovatori iz Kotor Varoši za njihovu vjetroturbinu dobili podršku od Svjetske banke, a da su ideju komercijalizovali u NJemačkoj", rekao je Bajić, dodajući da inovator iz Teslića svoje vakuum prese prodaje na pet kontinenata.

Jedan od izlagača na današnjoj izložbi, student "Banjaluka koledža", Tamara Mlađenović, predstavila je sa kolegama elektronsku mapu prirodnih resursa Republike Srpske.

Prema njenim riječima, ovaj projekat za sada podržava njihova visokoškolska ustanova, a u narednom peridu očekuju i podršku šire zajednice.

Profesor u Tehnološkoj školi u Banjaluci, Đurđica Golić, koja je sa učenicima predstavila dostignuća u dekorativnoj kozmetici i kozmetologiji, kaže da se inovacije u ovoj oblasti događaju svakodnevno.

"Učenici imaju puno ideja za nove metode, tehnike i preparate koji se koriste u kozmetici. Dovoljno im je nekada samo reći šta želite, a oni to svojom maštom i znanjem postignu", rekla je Golićeva.

Ovogodišnji "INOST mladih" posvećen je navršavanju 160 godina od rođenja Nikole Tesle i Danu grada Banjaluka, a održava se u organizaciji Saveza inovatora i Udruženja inovatora grada Banjaluka, pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srpske i grada Banjaluka.

U okviru 18. Međunarodne izložbe ideja, inovacija i stvaralaštva sutra će biti dodijeljena priznanja za najuspješnije radove, autore, mentore, škole i udruženja.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE