Stop izgradnji HE Krupa na Vrbasu

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Društvo

Sloboda rijekama BiH!

Autori mondo.ba Dragana Božić
Autori mondo.ba Dragana Božić

Iako je BiH jedna od rijetkih zemalja koja ima kvalitetnu prirodnu vodu za piće, gradnjom hidroelektrana to se drastično mijenja. Na 244 rijeke u BiH trenutno je izgrađeno oko 80 hidroelektrana, ali planovi postoje za još 300 novih.

Izvor: MONDO/ Dragana Božić

Iz Centra za zaštitu životne sredine upozoravaju da izgradnja svake hidroelektrane za sobom ostavlja velike posljedice, stoga je jako bitno naći opravdanost njihove gradnje. U ovom centru kažu kako potrebe za izgradnjom novih hidroelektrana nema, a nema ni ekonomske isplativosti.

Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hecegovine je u Banjoj Luci predstavila aktivnosti koje su obilježile ovu godinu i planove za 2018. godinu na polju zaštite rijeka i borbe protiv izgradnje hidroelektrana.

„Više od 300 projekata hidroelektrana u BiH prijeti da uništi sve naše rijeke, stoga je potreban zajednički pristup na nivou države i kampanja za borbu protiv ovih projekata. Zbog toga je u junu prošle godine pokrenuta „Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine“, koja okuplja organizacije i pojedince spremne da se bore za naše rijeke. Ove godine se najžustrija borba vodila oko rijeke Kruščice, u blizini Viteza“, rekla je Nataša Crnković, predsjednica CZZS.

Iako se hidrolektrane predstavljaju kao obnovljivi izvori energije, šteta koju nanose rijekama, šumama, zemljištu, lokalnim zajednicama i ekonomiji je ogromna. Viktor Bijelić, potpredsjednik Centra za životnu sredinu ističe da bi izgradnja hidroelektrane na Vrbasu u Krupi, koja je već izazvala brojne reakcije, nanijela veliku štetu, prvenstveno ljudima, ali i biljnom i životinjskom svijetu.

„Iako smo se protiv gradnje HE Krupa uspjeli izboriti 2005. godine, nažalost HE Vrbas nas je ponovo natjerao u borbu. Novim projektom je predviđena manja brana, ali bi opet bio potopljen magistralni put prema Jajcu, a ozbiljne posljedice bi bile i po život riba Vrbasa, naročito mladice, kojoj je ovo prirodno stanište. Ugrožen bi bio i sport na divljim vodama“, izjavio je Bijelić i dodao da će uvijek pokazati otpor ovakvim projektima koji pretvaraju vode u megavate.

Da se borba isplati kazao nam je i Haris Đelilović iz Ekološkog društva Bistro iz Kruščice koji od avgusta ove godine dežuraju na "Mostu hrabrih žena Kruščice". Inače, rijeka Kruščica predstavlja izvor života i najvažniji resurs ovog kraja.

„Spremni smo da branimo Kruščicu do poslednjih atoma snage i to smo svojim djelovanjem do sada i pokazali. Dvije planirane hidroelektrane predstavljaju isključivo lični interes pojedinaca. Početak izvođenja radova je izazvao oštro protivljenje lokalnog stanovništva i šire zajednice koja zavisi od ove rijeke, a tu prvenstveno mislim na stanovništvo Zenice koje pitku vodu dobija direktno iz korita Kruščice. Izgradnja ovih hidroelektrana dovodi u pitanje pitku vodu za oko 100.000 ljudi“, kaže Đelilović i dodaje da je dokazano da su hidroelektrane zastarjela tehnologija.

Ipak u Mjesnoj zajednici Krmine ističu da bi njima hidrolektrana „Krupa niska“ donijela napredak. Srbo Božić, zamjenik predsjednika MZ Krmine naglasio je da bi gradnja mještanima donijela novi most, nove puteve i značajno bolju infrastrukturu. Mještani su ipak podijeljeni.

„Mještani su malo podijeljeni, jedni su za, jedni nisu. Ukoliko ekološki uslovi dozvoljavaju većina je za gradnju, premda jedni kažu da mi izvozimo struju, a nama kažu u „Elektrokrajini“ da imamo manjak struje i da nam treba još koja centrala. Značilo bi to mnogo za građane, radili bi se putevi, spajanje puteva Krmine – Agino selo – Ljubačevo, to bi trebao put od strateškog značaja. Smatram, da bi se i most uradio, jer sad preko njega ne može prelaziti nikakvo teretno vozilo, trenutno imamo samo mali bus koji nas povezuje sa gradom“, istakao je Božić.

Uprkos različitim mišljenjima Centar za životnu sredinu će i naredne godine nastaviti borbu za zaštitu rijeka BiH. Već početkom godine planiraju sastanak sa gradonačelnikom Banjaluke gdje će jasno staviti do znanja svoj stav o gradnji HE Krupa.

„Ako se desi HE Krupa, desiće se i ostale, koje su planirane nizvodno od Banjaluke, a ne treba nam nijedna jer potrebe ne postoje. Ovo nije samo borba za Vrbas već za sve rijeke u BiH“, zaključio je Viktor Bijelić.

Pratite MONDO na Facebooku, Twiteru ili Instagramu!

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Još iz INFO

MONDO REPORTAŽE

loader