• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Smotra čitalaštva u Dječijem pozorištu RS

Autori mondo.ba Autori Dragana Božić

Dječije pozorište RS danas su napunila djeca koja njeguju ljubav prema knjizi i čitanju na manifestaciji posvećenoj čitalaštvu "Čitalići 2018".

 Čitalići 2018. Izvor: Dragana Božić, mondo.ba

Neki od glavnih ciljeva projekta „Čitalići 2018“ su razvijanje i njegovanje ljubavi prema knjizi i čitalaštvu, njegovanje ljubavi prema srpskoj kulturnoj baštini i njegovanje ćiriličnog pisma, njegovanje saradništva među akterima kulturnog života uže i šire zajednice.

Lana Avramović, učenica Osnovne škole 'Srbija' sa Pala rekla nam je, da je sa svojim drugarima iz školeskih klupa došla kako bi predstavili ono što su radili i oko čega su se, kako kaže, mnogo potrudili.

"Mnogo smo se potrudili kako bi pokazali drugima šta to znači dvjesta godina Vukovog rječnika. Radili smo čitalačke dnevnike uz pomoć naše nastavnice srpskog jezika. Čitali smo knjige koje smo sami birali i bilježili sve lijepe, ali i tužne stvari koje su se nama sviđale. Pored toga radili smo i 'Rječnik starih riječi' tako što smo pitali starije ljude koji su zapravo znali i održali taj stari rječnik i njegova značenja", rekla nam je Avramovićeva.

Izvor: Dragana Božić, mondo.ba

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Srpske Predrag Damjanović istakao je da zavod ovu manifestaciju podržava već četiri godine, te da ove godine učestvuje 20 osnovnih škola iz cijele RS.

"Prve godine smo imali samo dvije škole, pa pet, a evo ove godine imamo 20 škola koje učestvuju. Naš cilj je da se učenici tokom cijele godine bave temom koja se odnosi na čuvanje naše tradicije, odnosno srpskog jezika i da se vrate knjizi, da posjećuju biblioteke, da čitaju što više knjiga, jer će tako njihovo znanje biti daleko veće", kazao je Damjanović i naglasio da je plan da sljedeće godine na ovoj manifestaciji učestvuje 40 škola, a kasnije i svih 180 škola u Srpskoj.

Izvor: Dragana Božić, mondo.ba

Maniferstaciju je podržao i Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, a direktor ove ustanove pojasnio je kako im je cilj da djeca Zavod za udžbenike prepoznaju kao kuću znanja.

"Ovakve manifestacije uvijek rado podržavamo. Izdvojili smo i značajan iznos za konkurs za najbolju neobjavljenu knjigu kada je u pitanju dječija proza i cilj nam je da kroz "Čitaliće" kažemo da je knjiga nešto najsvetije što je ljudski um izumio", izjavio je Rade Ristović, direktor Zavoda za udžbenike i djeci poručio da što više čitaju.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE