Sarajevo Zbog zagadjenja epizoda Upozorenje

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Društvo

Sarajevo: Zbog zagađenja epizoda "Upozorenje"

Autori mondo.ba Fena
Autori mondo.ba Fena

Zbog povećanih koncentracija čestičnih tvari u zraku PM10, u Kantonu Sarajevo proglašena je druga epizoda – "Upozorenje".

Sarajevo, zagađenje Izvor: MONDO/ Samir Cacan

Odluku o proglašenju ove epizode uz primjenu mjera iz Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u KS, donio je Operativni štab Vlade KS na večerašnjoj sjednici.

S obzirom na najave o stabilnim vremenskim prilikama za Kanton Sarajevo u naredna 24 sata, zbog kojih se očekuje dalji porast koncentracija navedenog polutanta u zraku, proglašena je ova epizoda uz primjenu mjera.

Jedna od mjera je ograničiti rad postrojenja za proizvodnju toplotne energije snage više od 50kW koja koriste čvrsta goriva i lož ulja u smislu smanjenja temperature za minimalno 3 stepena Celzijusa.

U Tuzli sve više oboljelih zbog zagađenja

Tuzlanski kanton bilježi porast oboljelih od respiratornih oboljenja, prvenstveno hronične opstruktivne plućne bolesti, upale gornjih i donjih disajanih puteva te karcinoma pluća. I sve to u jednom od najzagađenijih gradova Evrope za koji nadležni nemaju rješenje.

Promijeniti energent za produkciju toplote prelaskom na ekološki prihvatljivije, u skladu sa raspoloživim mogućnostima, ograničiti broj radnih sati ili na drugi način, uz pojačan inspekcijski nadzor,

Takođe se upozoravaju sva postrojenja za proizvodnju toplotne energije snage preko 1 MW koja koriste prirodni gas, da smanje temperaturu u prostorima koje zagrijavaju za minimalno 2 stepena Celzijusa.

Potrebno je osigurati protok motornih vozila bez dužeg zadržavanja na glavnim gradskim raskrsnicama, na potezu Baščaršija- Ilidža u oba smjera, i na južnoj gradskoj zaobilaznici.

Zabranjuje se izvođenje grubih građevinskih radova na otvorenom i zatvorenom prostoru. Pojačava se i inspekcijski nadzor nad gradilištima.

Pored ovih mjera, na snazi su i mjere iz Prve epizode Plana, "Pripravnost", a to je intenzivisati aktivnosti komunalnih preduzeća i drugih pravnih lica koji vrše redovno (mehaničko čišćenje i pranje cesta), kao i zimsko održavanje cesta uz upotrebu "mokrog postupka", radi smanjenja emisija prašine.

Sarajevo danas: Najzagađeniji grad na svijetu!

Pozivaju se pravna lica da u zavisnosti od svojih mogućnosti izvrše pomjeranje početka radnog vremena, kako bi se doprinijelo rasterećenju kapaciteta javnog gradskog prevoza i gradskih saobraćajnica,

Zabranjuje se kretanje automobila (na potezu Baščaršija – Ilidža u oba smjera), čiji benzinski motori imaju normu EURO1 ili manju, i dizel motori normu EURO3 ili manju, uz pojačane kontrole organa MUP-a.

Ovo se ne odnosi na vozila policije, inspekcije, ministarstva odbrane, javnog gradskog prevoza, javnih komunalnih preduzeća, vozila sa diplomatskim tablicama i vozila hitnih intervencija (civilne zaštite, hitne pomoći i vatrogasaca), taxi vozila, električnih vozila i vozila na plin.

Sarajevo, zagađenje Izvor: MONDO/ Samir Cacan

Zabranjuje se saobraćaj za teretna motorna vozila čija je najveća dozvoljena masa preko 3,5 tone na glavnom gradskom longitudinalnom pravcu na potezu od Baščaršije do Nedžarića sa preusmjerenjem saobraćaja na alternativne pravce kretanja.

Tehnička regulacija saobraćaja za vrijeme zabrana vršiće se privremenom saobraćajnom signalizacijom i opremom, znacima i naredbama koje daju ovlaštena policijska lica MUP-a KS.

Banjaluka u magli, ne vidi se prst pred okom

Ovo se ne odnosi na vozila javnog gradskog prevoza, javnih komunalnih preduzeća, vozila hitnih intervencija i dostavna vozila za prehrambene proizvode. Za vrijeme trajanja zabrane saobraćaja, upravitelji cesta su dužni svaki iz svoje nadležnosti izvršiti postavljanje privremene saobraćajne signalizacije i opreme, uključujući i održavanje iste.

Upozoravaju se pravna i fizička lica da je kažnjivo svako spaljivanje otpada u domaćinstvima. U slučaju sumnje na takva nedozvoljena postupanja prijave uputiti na Eko-telefon br. 033/66 00 00 ili telefon Kantonalnog operativnog centra civilne zaštite br. 121, radi daljnjeg djelovanja nadležnih inspekcija opština i Kantona.

Upozorava se stanovništvo da svojim ponašanjem i aktivnostima dodatno ne doprinosi zagađenju vvazduha, a na vozače se apeluje da racionalno i odgovorno koriste privatne automobile.

Upozoravaju se i rizične grupe stanovništva da smanje kretanje na otvorenom.

Ova odluka zajedno sa mjerama stupa na snagu danom donošenja, saopšteno je iz Press službe KS.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Još iz INFO

MONDO REPORTAŽE

loader