• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Arslanagić i Mićević predloženi za ''Ključ grada''

Autor SRNA

Proslavljeni sportista Abas Arslanagić i poznati književnik i prevodilac Kolja Mićević predloženi su danas za dobitnike ovogodišnjeg "Ključa grada", najvećeg priznanja povodom 22. aprila - Dana grada Banjaluka.

 Ključ grada Banjaluka 2019 Izvor: MONDO/Nebojša Šatara
Abas Arslanagić
Izvor: MONDO/Nebojša Šatara

  Ovaj prijedlog utvrđen je na današnjoj sjednici skupštinske Komisije za izbor i imenovanja, nagrade i priznanja, a o njihovom prijedlogu sutra će se izjasniti odbornici Skupštine grada.

Prema obrazloženju odluke, nagrada legendarnom rukometnom golmanu banjalučkog "Borca" i bivše Jugoslavije Abasu Arslanagiću biće uručena kao poseban vid priznanja za vrhunske rezultate u oblasti sporta i promociju Banjaluke, saopšteno je iz Gradske uprave.

NJegovi najveći sportski uspjesi su osvajanje zlatne medalje na Olimpijskim igrama 1972. godine u Minhenu i titula šampiona Evrope sa banjalučkim "Borcem" 1976. godine. Osim toga, u bogatoj kolekciji medalja ima dvije bronze sa svjetskih prvenstava, a za reprezentaciju Jugoslavije zabilježio je 125 nastupa.

"Vrhunski rezultati za vrijeme igračke, kasnije i trenerske karijere Abasa Arslanagića, imali su veliki značaj i za promociju Banjaluke, postavljajući je na kartu svijeta, ne samo kao grad rukometa", navedeno je u obrazloženju prijedloga odluke o dodjeli nagrade.

"Ključ grada" Banjaluka sa poveljom "Počasni građanin grada Banjaluka", kao poseban vid priznanja za doprinos razvoju kulture i izuzetna ostvarenja u oblasti književnosti i prevodilaštva, kao i promociji Banjaluke trebalo bi da dobije književnik Kolja Mićević.

"Baveći se aktivno pisanjem i prevođenjem već više od 50 godina, Mićević je stvorio književni opus zavidnih dimenzija, ne samo po broju objavljenih naslova, nego i po raznovrsnosti zastupljenih žanrova", navedeno je u obrazloženju predložene odluke.

Mićević je preveo neke od najvećih italijanskih, španskih i američkih pjesnika, a dobitik je i "Kočićeve nagrade" za 2017. godinu.

Tradicionalno, "Ključ grada" biće uručen 22. aprila na svečanoj akademiji povodom Dana grada Banjaluke.

Lani su najveće gradsko priznanje dobili tadašnji predsjednik Vlade Republike Srpske, a sada predsjednik Srpske Željka Cvijanović, te Goran Talić, direktor Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović".

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

1234

Dajem prednost micevicu,doprinosu kulturi naspram sportu i zabavi

MONDO REPORTAŽE