Ukidaju poreze i doprinose na regres do 450 KM.html

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Društvo

Ukidaju poreze i doprinose na regres do 450 KM?

Autor Anadolija
Autor Anadolija

Vlada Republike Srpske spremna je da poslodavce u RS-u oslobodi plaćanja poreza i doprinosa na iznos regresa radnicima od 450 KM, odnosno iznosa najniže plate.

Savez sindikata Izvor: Anadolija/ Miomir Jakovljević

Rekla je to Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS-a nakon sjednice Predsjedništva Saveza o ispregovarnom tekstu opšteg kolektivnog ugovora, na kojoj su učestvovali predsjednici granskih sindikata, Duško Milunović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite i Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva RS, koji su članovi pregovaračkog tima Vlade RS-a o opštem kolektivnom ugovoru. Sjednica je održana danas u prostorijama Gradske uprave Gradiške.

Mišić je objasnila da su predsjednici granskih sindikata upoznati sa tokom pregovora, kao i da će Savez sindikata RS-a do 15. maja iznijeti svoj konačan stav o tekstu opšteg klektivnog ugovora.

"Uspjeli smo ispregovarati novčana davanja i najvažnje pitanje iznosa regresa", rekla je Mišić.

Vlada RS-a je prema riječima Ranke Mišić spremna na korak rasterećenja poreza i doprinosa vezano za iznos regresa u visini najniže plate, to jest najniži iznos regresa, odnosno da izvrši izmjene dva zakona.

"Vrijednost opšteg kolektivnog ugovora je i to što zakonska rješenja omogućavaju ministru rada da može donijeti odluku o proširenom dejstvu na sve radnike odnosno da ni jedan radnik ne može ostati uskraćen za pravo predviđeno opštim kolektivnim ugovorom", rekla je Mišić.

Dodala je i da ovaj dokument predstavlja odskočnu dasku da granski sindikati privedu kraju pregovore o granskim kolektivnim ugovorima u realnom sektoru.

Istakla je da očekuju povećanje najniže plate do kraja juna ili početkom jula.

"Najniža plata se odnosi na radnike koji rade najjednostavniji posao ne smije biti zolupotrebljavana, da poslodavci svim radnicima u nekom preduzeću isplaćuju najnižu platu", rekla je Mišić i dodala da u RS-u oko 17.000 radnika treba da prima najnižu platu, ali i da njeno povećanje treba da utiče na povećanje ostalih plata kako bi stigli do obećanog iznosa prosječne plate od 1.000 KM, sa trenutnih 890 KM.

Petar Đokić, Ranka Mišić, Duško Milunović Izvor: Anadolija/ Miomir Jakovljević

"Poslodavci u RS-u za prošlu godinu ostvarili su čistu dobit od 1,65 milijardi KM, a blizu tog iznosa se nalazi u sivoj zoni i to je direktna pljačka i radnika i države i tu mora da se prepozna uloga zakonodavca" rekla je Mišić i dodala da nema vremena, nema sabotiranja svako mora dati maksimum jer je zadnji čas da učine boljim život radnika jer su radnici najveći kapital koji RS ima.

Odgovarajući na pitanja novinara Ranka Mišić je rekla da su štrajk i protesti najsigurniji vid borbe za prava radnika, a da postoje i situacije u kojima je moguće naći rješenja za pregovaračkim stolom.

"Ako ne može milom može i 'silom'", rekla je Mišić i dodala da je uvijek bolje da dođe do dogovora.

Duško Milunović rekao je da su približeni stavovi o najvažnijim pitanjima, kao i da ne želi da iznosi konkretne mjere, ali da će javnost biti upoznata sa detaljima nakon što do 20. maja organi socijalnih partnera zauzmu stav.

Istovremeno Petar Đokić naveo je da je rezultat pregovora izvrstan jer su socijalni patneri približili stavove kao i da je Vlada RS provodeći politiku podrške dala doprinos da dođe do opšteg kolektivnog ugovora. On je istako da očekuju podršku Unije udruženja poslodavaca RS-a.

Najodgovorniji sindikalci u okviru Saveza sindikata RS-a juče su se okupili kod Doma sindikata uz granični prelaz Gradiška, a protestno okupljanje je organizovano pod sloganom "Srpsku grade radnici, povećajte plate da bi ostali ovdje".

Sindikalci od socijalnih patnera traže zaključivanje opšteg kolektivnog ugovora do kraja maja, povećanje najniže plate na iznos od 500 KM i povećanje plata svim radnicima kroz oslobađanja oporezivanja rada i iz dobiti privrednih subjekata do 1. jula, hitno zaključivanje posebnih kolektivnih ugovora u privredi, te donošenje izmjena i dopuna Zakona o radu, Zakona o posredovanju u zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, kao i Zakona o inspekcijama, te hitno rješavanje dugovanja prema radnicima u zdravstvu.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Darko

Nema ti cile mile plata minimalna s1000km pa ako si sposoban da das tu platu imaj firmu a ako nisi netrebas je ni imat a sve ostalo je prica za malu djecu .Od rata pregovarate I jos niste uspjeli dignuti platu 30%a sve cijene otisle 100-300 % I imate obraza nekome mazati oci.

MONDO REPORTAŽE

loader