• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Danas sunčano i veoma toplo

Autor SRNA

U cijeloj BiH danas će biti sunčano i veoma toplo, uz malu oblačnost i najvišu temperaturu do 34 stepena Celzijusova na jugu.

 Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba
dajak, Ljeto na Vrbasu, Banjaluka, dječak, dijete Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Nakon promjenljivo oblačnog prijepodneva, biće sunčano uz ponovni rast temperature i veoma toplo vrijeme, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Na istoku i jugoistoku će biti uslova za popodnevne pljuskove i grmljavinske procese.

Poslije podne će postojati uslovi za poneki pljusak na istoku i jugoistoku.

Duvaće slab sjeverni vjetar, popodne slab južni, a na jugu prolazno tokom dana umjeren zapadni i jugozapadni.

STANJE NA PUTEVIMA


Saobraćaj je umjerenog intenziteta na putevima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, na dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina mogući su sitniji odroni kamenja i zemlje na kolovoz, dok na području Kostajnice jutros ima magle.

Saobraćaj se na većini puteva odvija bez zastoja, a izuzetak su dionice na kojima se izvode radovi zbog čega je izmijenjen režim vožnje i regulisan privremenom signalizacijom, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

Bez obzira na vremenske i saobraćajne uslove, vozačima iz AMS savjetuju maksimalno opreznu vožnju.

S ciljem nesmetanog održavanja Evropskog prvenstva u raftingu na rijeci Vrbas u Banjaluci, saobraćaj će se na dionici magistralnog puta Karanovac-Crna Rijeka odvijati naizmjenično jednom trakom od 8.00 do 17.00 časova, na lokalitetu "Bijeli Buk", Krupa na Vrbasu,

Sutra će na lokalitetu kanjon "Tijesno" saobraćaj biti potpuno obustavljen od 10.00 do 16.00 časova.

Za vrijeme obustave, alternativni putni pravac je Banjaluka-Čađavica-Mrkonjić Grad.

Saobraćaj će biti regulisan uz kontrolu pripadnika policijskih uprava Banjaluka i Mrkonjić Grad, a izmjena se neće odnositi na autobuse redovnih linija javnog prigradskog prevoza Banjaluka-Bočac i Banjaluka-Agino Selo, kojima je to jedini pristup naseljima, kao i za vozila hitne medicinske pomoći.

U toku su radovi na dionici regionalnog puta Šekovići-Caparde, lokalitet Papraća, zbog čega se vozila propuštaju naizmjenično jednom trakom.

Zbog sanacije klizišta na auto-putu Gradiška-Banjaluka izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja, pa iz AMS upozoravaju vozače da voze opreznije i poštuju privremeno postavljenu signalizaciju.

Na dionici magistralnog puta Johovac-Rudanka izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja radi isključivanja i uključivanja mehanizacije koja je angažovana na izgradnji auto-puta od petlje Johovac do petlje Rudanka.

U toku je postavljanje inteligentnih transportnih sistema /ITS/ na auto-putu Gradiška-Banjaluka, lokalitet Mahovljanske petlje, zbog čega je izmijenjen režim odvijanja saobraćaja, uz privremeno postavljenu signalizaciju.

Na istom auto-putu, zbog izgradnje naplatne stanice "Čatrnja" izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja.

U toku je i postavljanje naplatnih stanica "Aleksandrovac" i "Nova Topola", na putevima koji se spajaju iz ovih mjesta sa auto-putem.

U toku su radovi na izgradnji i sprovođenju privremenog sistema naplate putarine na auto-putu "9. januar", Banjaluka-Doboj, na petlji Mahovljani, zbog čega je na ovom lokalitetu izmijenjen režim odvijanja saobraćaja, pa vozače iz AMS upozoravaju da voze opreznije i poštuju privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

U toku su deminerski radovi na lokalitetima Deponija pijeska "Vijuš" i "Donji Klakar pet", zbog čega su povremene polučasovne obustave saobraćaja na dionici magistralnog puta Brod-Šamac, u intervalu od 8.00 do 16.00 časova.

U toku je deminiranje terena na radilištu "Klakari Donji 8, 13 i 14", opština Brod, zbog čega su privremene obustave saobraćaja na dionici magistralnog puta Brod-Odžak od 8.00 do 15.00 časova, u intervalima 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja saobraćaja.

U toku je izgradnja male hidroelektrane "Krupac" na rijeci Željeznici, zbog čega se saobraćaj na dionici magistralnog puta Krupac-granica Republike Srpske /Bogatići/, na području opština Istočna Ilidža i Trnovo odvija naizmjenično jednom trakom uz postavljene semafore.

Zbog izradnje mini hidroelektrane na magistralnom putu Kotor Varoš-Obodnik, izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja.

U toku je rekonstrukcija vodovodne mreže na dionici magistralnog puta Bileća-Podosoje, zbog čega je izmijenjen režim odvijanja saobraćaja, uz privremeno postavljenu signalizaciju.

Izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja na dionici magistralnog puta Modriča jedan-Modriča dva, kao i na dionici regionalnog puta Bušletić-Modriča dva, zbog izgradnje kružne raskrsnice na spoju tih puteva i Tarevačke ulice.

autoput, vožnja, saobraćaj, retrovizor Izvor: MONDO/Predrag Vujić

Dionica Modriča dva-granica Republike Srpske /Ždreban/ zatvorena je za saobraćaj u zoni izvođenja radova, a vozila se preusmjeravaju kroz Ulice vojvode Putnika i Dositeja Obradovića.

Zbog oštećenja nadvožnjaka kod "NIS petrol" pumpe u Trnu, saobraćaj se preko nadvožnjaka odvija jednom trakom, dok teretna vozila ne saobraćaju.

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini-granica BiH/Crne Gore /Šćepan Polje/, zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

U toku je rekonstrukcija lokalnih puteva na području opštine Donji Žabar, zbog čega je izmijenjen režim saobraćaja na dionici regionalnog puta Obudovac-Lončari.

Zbog aktiviranih klizišta, jednom trakom naizmjeničnim propuštanjem vozila saobraćaj se odvija na regionalnim putevima Karanovac-Kneževo, u mjestu LJubačevo, Ukrina-Gornja Vijaka i Lopare /Mačkovac/-Čelić, zbog pojave klizišta u rejonu Čelića.

Na regionalnom putu Površnice-Lopare saobraćaj teretnih vozila preusmjeren je na putni pravac Lopare-Priboj-Banj Brdo.

Na lokalnom putu Gornja i Donja Piskavica, u mjestu Strike, saobraćaj se, zbog aktiviranog klizišta, odvija jednom trakom naizmjenično.

Zbog pokretanja klizišta, na lokalnom putu Svodna-Brezici, opština Novi Grad, potpuno je obustavljen saobraćaj.

U toku je preventivna kampanja "Niti jedna brza vožnja!" u kojoj učestvuju predstavnici Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske, Ministarstva unutrašnjih poslova, Agencije za bezbjednost saobraćaja, AMS i društveno odgovorne kompanije "Auto Milovanović", kao strateški partner.

Kampanjom se želi uticati na promjenu stavova kod vozača o važnosti i značaju ograničenja brzine, te prenijeti poruku svim učesnicima u saobraćaju koliko je važno poštovati ograničenje brzine kretanja, navode iz AMS.

Sutra i nedjelju, 7. jula, biće održana tradicionalna, saobraćajna-preventivna manifestacija Auto reli "Republike Srpske 2019", u organizaciji AMS Republike Srpske i 49 auto-moto društava.

Startna mjesta najmasovnije manifestacije ovog tipa u BiH biće Miljevina i Gacko, a završetak i proglašenje pobjednika planirano je na platou Nacionalnog parka "Sutjeska" na Tjentištu.

Cilj ovogodišnjeg relija jeste druženje članova AMS Republike Srpske i drugih vozača koji to žele, obnova znanja iz Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja u BiH i Republike Srpske, te vožnju uz poštovanje saobraćajnih propisa.

Cjelokupan raspored i program pomenute manifestacije možete da pogledate na stranici AMS Republike Srpske www.ams-rs.com.

U toku je preventivna kampanja "Niti jedna brza vožnja!" u kojoj učestvuju predstavnici Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske, Ministarstva unutrašnjih poslova, Agencije za bezbjednost saobraćaja, AMS i društveno odgovorne kompanije "Auto Milovanović", kao strateški partner.

Kampanjom se želi uticati na promjenu stavova kod vozača o važnosti i značaju ograničenja brzine, te prenijeti poruku svim učesnicima u saobraćaju koliko je važno poštovati ograničenje brzine kretanja, navode iz AMS.

Zbog deminiranja terena od 10.00 do 12.00 časova moguća je obustava saobraćaja u trajanju do 20 minuta na magistralnom putu Sarajevo-Pale, na lokalitetu Hrastova glava.

Na području FBiH u toku su radovi u tunelu "Vranduk dva" na magistralnom putu Zenica-Nemila, gdje se saobraća naizmjenično jednom trakom.

Tokom dana, zbog pojačane frekvencije vozila na ovoj dionici, moguće je formiranje dužih kolona u oba smjera.

U toku je i rekonstrukcija raskrsnice na magistralnom putu Lašva-Travnik, kod mjesta Vitez, a vozila na ovoj lokaciji saobraćaju usporeno.

Na snazi je obustava saobraćaja na mostu preko rijeke Plive u Jajcu, na magistralnom putu, gdje su u toku sanacioni radovi.

Za vozila do sedam tona alternativni pravac je Jajce-Jezero, a za vozila teža od sedam tona Crna Rijeka-Mrkonjić Grad.

Zbog radova, obustavljen je saobraćaj i na regionalnom putu Tromeđa-Zvirovići za sva vozila, osim za vozila gradilišta i lokalnog stanovništva.

U toku su radovi i na magistralnim putevima Srbljani-Cazin, Srebrenik-Orašje, Olovo-Kladanj-Vlasenica, Semizovac-Vogošća, Bradina-Podorašac, Ustiprača-Goražde-Ustikolina, kao i na magistralnim putevima u Ključu i Mostaru.

Na graničnim prelazima jutros nema dužih zadržavanja.

Zbog bezbjednosnih razloga zabranjen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na graničnom prelazu Brčko-Gunja.

AMS u rad je pustio video-kamere na graničnom prelazu Kostajnica, čime je vozačima omogućeno da se putem internet stanice www.ams-rs.com ili mobilne android aplikacije AMS Republike Srpske upoznaju o stanju saobraćaja na tom graničnom prelazu.

Vozači koji planiraju putovanje van granica Republike Srpske i BiH sada imaju mogućnost da provjere trenutno stanje saobraćaja na 11 graničnih prelaza - Gradiška, Gradina, Novi Grad, Kozarska Dubica, Kostajnica, Rača, Pavlovića most, Zupci, Brod, Šepak i Karakaj.

AMS Republike Srpske poziva vozače da prije polaska na putovanje van zemlje preko navedenih graničnih prelaza provjere trenutno stanje saobraćaja i u slučaju gužvi odaberu drugi, najbliži granični prelaz.

Iz AMS navode da nastavljaju da rade na tome da u što skorije vrijeme pruže mogućnost vozačima uvid u stanje saobraćaja i na preostalim graničnim prelazima u RS/BiH.

Još iz INFO

Komentari 0

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE