• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prve elektronske zdravstvene knjižice biće besplatne

U Republici Srpskoj bi do kraja iduće godine u potpunosti trebalo da zažive elektronske zdravstvene knjižice, a osiguranici ih pri prvom izdavanju neće plaćati, već će taj trošak snositi Fond zdravstvenog osiguranja (FZO) RS.

 Izvor: Mondo/Dušan Volaš

Njihov rok važenja biće pet godina od dana izrade. Troškove redovne zamjene, kao i izrade nove ako je, na primjer, oštetite, izgubite ili vam bude ukradena, snosićete sami, s tim što će cijenu i način plaćanja odrediti FZO Republike Srpske.

Osiguranik će biti dužan da podnese zahtjev za izdavanje nove elektronske knjižice najkasnije 30 kalendarskih dana prije isteka važeće kartice. Te kartice će na sebi sadržavati čip sa upisanim podacima za dokazivanje identiteta i pristup elektronskom zdravstvenom kartonu osiguranika.

Pročitajte i ovo

Elektronska knjižica biće izrađena od plastike i imaće dimenzije kao lična karta. Na prednjoj strani sadržavaće broj kartice i datum do kojeg važi, kao i ime i prezime, datum rođenja i identifikacioni broj osiguranika. Na zadnjoj strani kartice biće amblem Republike Srpske.

Zahtjev za izdavanje ili zamjenu elektronske zdravstvene knjižice će, na propisanom obrascu, osiguranik podnositi u nadležnoj organizacionoj jedinici FZO Republike Srpske lično, ili posredstvom zakonskog zastupnika. Fond je potom zadužen za nabavku, odnosno izradu kartice.

- U slučaju promjene ličnih podataka, osigurano lice dužno je da u roku od 15 dana promjenu prijavi nadležnoj organizacionoj jedinici FZO Republike Srpske i da podnese zahtjev za izdavanje nove elektronske zdravstvene kartice -navedeno je u Pravilniku o izmjeni i dopunama Pravilnika o utvrđivanju svojstva osiguranog lica, matičnoj evidenciji i zdravstvenoj knjižici, a koji je nedavno donio Upravni odbor Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Ako dođe do krađe, gubitka ili oštećenja knjižice, osiguranik je dužan da to prijavi FZO Republike Srpske, te će kartica biti poništena. Ukoliko osiguranik ne prijavi krađu ili gubitak kartice, snosiće troškove ako dođe do njene zloupotrebe.

Inače, projekat Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema (IZIS), koji podrazumijeva potpunu digitalizaciju zdravstvenog sistema, uz elektronske knjižice, obuhvata i uputnice, recepte i kartone.

- Do kraja 2020. godine u Republici Srpskoj trebalo bi da se počne s upotrebom elektronskih zdravstvenih knjižica, recepata, kartona i uputnica, kako je i predviđeno okvirnim sporazumom koji je FZO Republike Srpske krajem jula 2018. godine potpisao sa konzorcijumom MMSCODE d.o.o. Banjaluka, Lanako d.o.o. Banjaluka i Erikson Nikola Tesla d.d. Zagreb - navode iz FZO Republike Srpske.

Prednosti IZIS-a su, uvjeravaju iz FZO Republike Srpske, brojne. Uvođenjem elektronske zdravstvene kartice smanjiće se gužve u administraciji ukidanjem ovjere zdravstvenih knjižica. Osiguranici neće morati odlaziti u Fond radi ovjera knjižica, tako da će uštedjeti vrijeme, ali i novac za gorivo, parking i slično.

Pritom, sve zdravstvene ustanove će imati uvid u medicinske podatke pacijenta, poput rezultata dijagnostičkih postupaka – svih snimaka koje su jednom pacijentu rađeni (MR, CT i dr.), terapijskih procedura koje su pružene i slično, što će spriječiti dupliranje dijagnostike i drugih usluga i samim tim smanjiti troškove i nepotrebna maltretiranja pacijenata.

- Obezbijediće se u realnom vremenu potpun i tačan uvid u izvršene medicinske usluge, izdate recepte, lijekove te uputnice na svim nivoima. Dakle, jednom urađena usluga na npr. primarnom nivou automatski će biti vidljiva i u ustanovama sekundarnog i tercijarnog nivoa, te kada se pacijent uputi na dalje liječenje neće biti potrebe da se ponovo rade u bolnici iste usluge - kažu iz FZO Republike Srpske.

Očekuje se da će biti smanjeno i čekanje na dijagnostičke i terapijske procedure, kao i smanjenje broja hospitalizacija i smanjenje troškova u bolničkom sektoru.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE