• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zagađivači u Srpskoj platili 40.000 KM kazni zbog kršenja ekoloških propisa

Autori mondo.ba Autori Željko Svitlica

Različitim privrednim subjektima u Republici Srpskoj prošle godine su izrečene kazne u ukupnoj vrijednosti 40 hiljada KM, zbog kršenja ekoloških propisa. Među njima su i zagađivači vazduha.

 Kazne za zagađivače u RS Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Inspektori su izvršili 620 kontrola u oblasti zaštite životne sredine i zbog ekoloških propusta napisali 175 kazni u vrijednosti 40.000 KM, potvrđeno je Mondu u Inspektoratu Republike Srpske.

Kontrolisani su zagađivači životne sredine kao što su elektroenergetski objekti, termoenergetski objekti, različiti industrijski objekti, hidroelektrane, kamenolomi i slično.

"U 175 slučajeva utvrđeni su propusti, te je subjektima izrečene isto toliko mjera kojima je naloženo otklanjanje nepravilnosti i izrečene su kazne u iznosu oko 40.000 KM,'' rečeno nam je u Inspektoratu.

Najčešće utvrđeni propusti odnosili su se na ispunjenost uslova iz ekološke dozvole u različitim segmentima, a u zavisnosti od vrste djelatnost, a zabilježeno je i prekomjerno zagađivanje vazduha.

Među propustima koje su utvrdili inspektori su i propusti u provođenju mjera zaštite vazduha zbog nedostataka na sistemu i uređajima za otprašivanje, propusti u provođenju redovnog monitoringa osnovnih elemenata životne sredine, mjerenju nivoa buke, propusti u monitoringu kvaliteta otpadnih voda nakon tretmana, te kvaliteta vazduha, odnosno zagađujućih materija u vazduhu (kao što su dimni gasovi iz kotlovnice).

"U slučaju da poslovni subjekti nisu u propisanom roku izvršili mjere definisane ekološkom dozvolom, kao što je npr. mjerenje emisija polutanata, ekološki inspektor u tom slučaju rješenjem nalaže da se putem ovlašćenog pravnog lica za poslove zaštite životne sredine, izvrši ispitivanje parametara kvaliteta vazduha, vode, zemljišta i slično u zavisnosti od konkretnog slučaja," navode u Inspektoratu.

Na pitanje o kontroli kvaliteta vazduha, u Inspektoratu objašnjavaju da je Zakonom o zaštiti vazduha propisano da grad ili opština na svojoj teritoriji uspostave lokalnu mrežu mjernih stanica i/ili mjernih mjesta za praćenje kvaliteta vazduha.

Ekološke dozvole

Navodi se da je težište rada ekološke inspekcije usmjereno između ostalog na kontrolu privrednih subjekata, odnosno objekata i postrojenja. Oni moraju posjedovati ekološku dozvolu i ispunjavati uslove koji su propisani tom dozvolom. Takođe, kontrolišu se novoizgrađeni objekti koji ne mogu biti pušteni u rad bez prethodno pribavljene ekološke dozvole.

Ekološkom dozvolom nalažu se mjere za sprečavanje ili, kada to nije izvodljivo, smanjenje emisija u vazduh, vodu i zemljište i sprečavanje stvaranja otpada, da bi se ostvario visok nivo zaštite životne sredine kao cjeline.

"Inspekcijskim kontrolama utvrđeno je da poslovni subjekti koji su potencijalni zagađivači, u pravilu posjeduju ekološke dozvole izdate od nadležnog ministarstva ili organa jedinice lokalne samouprave, kojima su definisane brojne mjere koje subjekti moraju provoditi u cilju zaštite životne sredine, kao što je monitoring-mjerenje emisija polutanata u životnu sredinu, kao i provođenju mjera u vidu investicionih radnji koje za cilj imaju upravo smanjenje emisija polutanata," objašnjeno je u Inspektoratu.

Još iz INFO

Komentari 0

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE