• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kontrole rezultirale prekršajnim nalozima i prekršajnim prijavama

Najčešće utvrđeni nedostaci u oblasti distribucije električne energije odnosili su se na tehničku dokumentaciju objekata, tehničku ispravnost i kvalitet održavanja elektroenergetskih objekata.

 Izvor: MONDO/Predrag Vujić

“Republička tehnička inspekcija je u 2019. godini izvršila 2.479 kontrola, od čega je 348 bilo sa utvrđenim nepravilnostima. U cilju otklanjanja utvrđenih propusta izrečene su 322 upravne mere, dok je zbog počinjenih prekršaja izdato 40 prekršajnih naloga u vrijednosti od 305.000 KM, a nadležnim sudovima podneseno je šest prekršajnih prijava”, naveli su u Inspektoratu.

Prema njihovim riječima u oblasti elektroenergetike kontrolisana je proizvodnja, prenos i distribucija električne energije, kao i dio većih krajnjih potrošača, a kako ističu značajan dio kontrola odnosio se na kontrole po prijavi fizičkih i pravnih lica po osnovu kvaliteta isporučene električne energije, zbog stanja trafostanica i niskonaponske mreže.

Možda će vas zanimati

 “U oblasti termoenergetike kontrolisana su kotlovska postrojenja, stabilne posude za tečni naftni gas, stabilne posude za tečni CO2, stabilne posude za rashladna postrojenja, stabilne posude za tečne atmosferske gasove, pokretne posude za propan-butan gas, pokretne posude za tehničke gasove i drugo. U izvještajnom periodu za 2019. godinu inspektori su pregledali 15.285 raznih vrsta posuda pod pritiskom. Najčešće utvrđene nepravilnosti odnosile su se na neispravnost mjernih uređaja, rokove baždarenja, promjenu oblika i geometrije pri hladnoj probi, lošu antikorozivnu zaštitu, deformacije usljed termičkih opterećenja i drugo”, pojasnili su u Inspektoratu.

Kako su dodali, u oblasti rudarstva predmet kontrole bili su subjekti koji se bave eksploatacijom mineralnih sirovina i subjekti koji vrše usluge u oblasti rudarstva, kao i objekti u sastavu rudnika: površinski kopovi, jame, postrojenja odvodnjavanja rudnika, separacije i drobilice i drugo.

“Takođe, inspektori su postupali i po prijavama o nelegalnoj eksploataciji mineralnih sirovina, te je u sedam slučajeva Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske, dostavljena informacija o osnovanoj sumnji da je počinjeno krivično djelo protivzakonito zauzimanje i eksploatacija prirodnih bogatstava i dobara od opšteg značaja, te da je potrebno izvršiti dodatne istražnje radnje u cilju dokazivanja djela.”, kazali su u Inspektoratu.

Naglasili su da su se najčešće utvrđene nepravilnosti odnosile na nepridržavanje tehničkih normativa i mjera zaštite pri eksploataciji mineralnih sirovina, usklađenost rudarskih radova sa odobrenim projektom, posjedovanje upotrebnih dozvola za objekte, postrojenja i uređaje, primjenu propisanih mjera zaštite na radu u pogledu kvaliteta i redovnosti vršenja obuke radnika i drugo.

Podsjetili su da su se u toku 2019. godine u oblasti rudarstva dogodile dvije povrede radnika sa smrtnim ishodom, šest težih povrede, kao i jedna grupna povreda u kojoj je šest radnika lakše povrijeđeno.

“U oblasti geologije najčešće utvrđene nepravilnosti odnosile su se na geološka istraživanja pri iznalaženju novih ležišta, istraživanja u toku eksploatacije mineralnih sirovina, geomehanička i druga istraživanja.U oblasti nafte i gasa izvršeno je 1.209 kontrola na benzinskim pumpnim stanicama, terminalima i skladištima tečnih naftnih goriva, u okviru kojih je uzeto 2.238 uzoraka za laboratorijsku analizu kvaliteta goriva. Laboratorijskim analizama su u 37 slučajeva ili 1,6% utvrđena odstupanja u odnosu na definisane parametre kvaliteta, koja su se najčešće odnosila na sniženu tačku paljenja”, ističu u Inspektoratu.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE