• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

CIK: Za glasanje putem mobilnih timova prijavilo se samo 3.555 birača

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Prema podacima Centralne izborne komisije (CIK) 3.555 građana se prijavilo za glasanje outem mobilnih ''kovid'' timova.

 Mobilni timovi Izbori 2020  Izvor: FENA

Kako su danas izvijestili iz CIK-a prilikom predstavljanja podataka o izlaznosti birača, u BiH su formirana 173 mobilna COVID tima koja će posjetiti ukupno 3.555 prijavljenih birača na njihovim adresama.

Pozitivno testirani na COVID-19 mogli su se prijaviti za glasanje putem mobilnog tima jutros do 9 sati, uz dostavljanje potrebne dokumentacije. Mobilni timovi dakle posjećuju ljude koji su zaraženi koronavirusom, ali i one u izolaciji.

Ukoliko usljed otežanog zdravstvenog stanja birači nisu u mogućnosti popuniti glasački listić, to umjesto nje ili njega može učiniti bliski srodnik koji potpisuje dokument da je preuzeo glasački materijal za tu osobu.

To je tek 10 posto birača od ukupnog broja aktivnih slučajeva na koronavirus, a u CIK-u kažu da za ovo postoje različiti razlozi.

"Sve je moguće, od toga da se birači nisu prijavili na glasanje, da ne žele glasati, da je neko previše bolestan te mu nije do glasanja, kao i da na vrijeme nisu dobili potvrdu o glasanju putem mobilnog tima. Mi čekamo da nam gradske i opštinske izborne komisije dostave izvještaje o glasanju uz pomoć mobilnih timova," rekla je portparol CIK-a, Maksida Pirić za Klix.

U Federaciji BiH trenutno je aktivno 19.609 slučajeva pozitivnih na korona virus dok je u Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom 14.611 osoba. U Brčko Distriktu je više od 600 aktivnih slučajeva.

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE