• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Borelj: EU ne može priuštiti da BiH bude propala država

Autor Dragana Božić

EU ne može priuštiti da BiH bude propala država i u interesu Unije je da joj pomogne, izjavio je visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Žozep Borelj.

 Borelj: EU ne može priuštiti da BiH bude propala država Izvor: Srna/Velibor Bandić

Borelj je naglasio da će BiH i Balkan biti više među njegovim prioritetima jer EU ne može sebi priuštiti da ima "crnu tačku" u jugoistočnoj Evropi.

On je za "Nezavisne novine" rekao da EU pruža podršku svim susjedima, te je naglasio da to čini jer "ima veliko srce" i želi da ima susjedstvo koje je izvor stabilnosti i partnerstva.

Na pitanje da li BiH na putu ka EU treba da mijenja Ustav i šta bi te promjene trebalo da budu, Borelj je rekao da je to do BiH i da Unija ima precizne zahtjeve, a riječ je o 14 ključnih prioriteta.

"Na vama je da ih ispunite. Ako Ustav treba mijenjati, onda treba da ga mijenjate. Nije na nama da kažemo šta treba da radite", dodao je on.

Borelj kaže i da postoje minimalni zahtjevi za BiH koja se tiču prava građana, jednakim prilikama za sve.

"Pogledajte presudu `Sejdić i Finci`. Problem aktivnog i pasivnog biračkog prava. Treba omogućiti svakome da se može kandidovati, a ne samo pripadnicima konstitutivnih naroda. Vjerovatno biste morali mijenjati Ustav. Ne mogu zamisliti da u EU imate zemlju članicu čiji građani, koji, zbog svoje pripadnosti ili nepripadnosti nekoj nacionalnoj grupi, ne mogu biti kandidati na izborima", naveo je on.

Na pitanje o eventualnim posljedicama blokade usvajanja višegodišnjeg budžetskog okvira EU po BiH i region, Borelj kaže da se će to biti riješeno i da su u okviru njega sredstva za ekonomski i investicini plan za zapadni Balkan, a znatan dio u tom paketu je i za BiH.

Borelj je ocijenio da je neophodno integrisanje regiona, koji je suviše mali i rascjepkan da bi privukao multinacionalne kompanije da ulažu.

"Morate imati dovoljnu veličinu tržišta da bi privukli ove investitore. A region je isuviše podijeljen i sa previše granica, previše poteškoća za kretanje i ljudi i robe. Tako da treba raditi na izgradnji jednog Šengena na Balkanu. To bi veoma mnogo pomoglo", naglasio je Borelj. 

(Mondo/Srna)

Pročitajte i ovo

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE