• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Milan Radović najavio povratak u politiku: Rezultati izbora pokazuju da građani traže promjene

Autor Dušan Volaš

Milan Radović je u februaru ove godine napustio Demokratski narodni savez (DNS), te postao nezavisni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Od tada ga nije bilo u medijima.

 Milan Radović najavio povratak u politiku: Rezultati izbora pokazuju da građani traže promjene Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Prema njegovim riječima, lokalni izbori pokazali da građani traže promjene. Navodi da je vlast zadržala pozicije u nekim sredinama, ali izgubila Brod, Modriču, Šamac, a da su opozicioni kandidati za gradonačelnike pobijedili u Banjaluci i Bijeljini, ali da koalicija oko SNSD-a vjerovatno ima većinu u skupštini te da će biti zanimljivo pratiti naredna dešavanja.

Za pucanje koalicije njegovog bivšeg DNS-a, gdje je bio potpredsjednik, i Dodikovog SNSD-a kaže kako od 2018. godine tu mnogo šta nije štimalo.

Možda će vas zanimati

"DNS je doživio mnogo turbulencija, a rukovodstvo se opredijelilo na raskid koalicije, što meni nije bilo neko iznenađenje. Očito je da više nisu željeli trpjeti pritiske i neki odnos koji je određeni period bio nekorektan", rekao je on za Klix.ba.

Radović je ugledni ekonomista, bankar, docent na fakultetu, pozorno prati ekonomska kretanja i kaže da u analizi trenutne situacije treba krenuti od odnosa 2018. i 2019. godine, prije pandemije.

"Zaustavljanje ekonomske aktivnosti i psihoza kojoj svjedočimo utiče na smanjenje potrošnje, što vodi smanjenju prihoda. Mi smo 2019. godine imali rast BDP-a od 2,6 posto, što je manje od 2018. godine kad je rast bio 3,7 posto. Tada se već vidjelo da industrijska aktivnost slabi. Naš BDP je izrazito mali u odnosu na regiju, a posebno je nepovoljna njegova struktura jer dominira trgovina, ne proizvodnja", rekao je.

Vlast je skromno pomogla privredi u pandemiji, dodaje on, navodeći kako je Vlada RS za dva mjeseca uplatila doprinose i jednu minimalnu platu, a da u tom periodu javni sektor nije podnosio teret pandemije.

"Javni sektor se očito ponaša vrlo komotno, brojni troškovi se ne smanjuju, rekao bih da je vlast u BiH imala vrlo skroman odgovor. Bojim se da će posljedice po privredu biti gore nego što sad izgleda", kazao je on.

Kod restrikcija javne potrošnje ne treba gledati prvo prema platama, jer je to posebno osjetljivo, kaže on, ali treba ići u reformu javnog sektora koja je ranije zahtijevana od MMF-a.

"Kod pada prihoda se treba ili zadužiti ili smanjivati rashode, nema trećeg. Prvo treba vidjeti gdje se mogu smanjiti rashodi, posebno luksuz, a vidjeli ste da se kupuju automobili... Onda, kad se već zadužujemo, treba vidjeti šta s tim novcem, a da nije puko krpljenje budžetskih rupa", kaže on naglašavajući kako nema izvještaja šta se uradilo s ranijim zaduživanjima.

Na kraju kaže kako će u narednom periodu odabrati novu političku poziciju, kako je želio pričekati završetak lokalnih izbora, a i protek nekog vremena od istupanja iz DNS-a.

"Treba mnogo raditi, voditi argumentovani dijalog, a sigurno je da može bolje. Rezultati izbora pokazuju da građani traže promjene, ali i da glasaju za ljude, ne nužno politike. Ne mogu sa strane samo gledati ovaj ekonomski sunovrat", zaključio je Milan Radović za Klix.ba.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE