• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stanivuković: Pripremaju amandmane da razvlaste gradonačelnika

 Bojana Ninković
Autor Bojana Ninković

Draško Stanivuković izjavio je danas da republička vlast priprema amandmane na Zakon o lokalnoj samoupravi "da bi se razvlastili gradonačelnici u gradovima."

 Stanivuković: Pripremaju amandmane da razvlaste gradonačelnika Izvor: Mondo - Vedran Ševčuk

Kaže da opravdano sumnja da će se to u ponedjeljak staviti na dnevni red NSRS po hitnom postupku, s obzirom da to za sada nije na zvaničnom dnevnom redu.

"Podsjetiću vas da se takvo nešto desilo u Skupštini kada je izmjenjen poslovnik gdje su smanjene diskusije. Danas se priprema izmjena zakona o lokalnoj samoupravi da bi se razvlastio gradonačelnik", naglasio je Stanivuković u obraćanju medijima ispred Skupštine, te dodao da je prema Evropskoj povelji zabranjeno mijenjanje zakona poslije izbora.

Novoizabrani gradonačelnik Banjaluke istakao je da su do sada "na sve prijetnje" odgovarali miroljubivo,

"Isto tako smo podvukli da naše strpljenje ima granice," kazao je Stanivuković.

"Još jednom ih pozivam da to ne čine i da poštuju izbornu volju. Isto kao što ja poštujem da nemam skupštinsku većinu, tako i oni moraju poštovati da nemaju gradonačelnika. Ukoliko istraju u ovom ja ću pozvati građane na proteste. Ja neću da budem engleska kraljica da protokolarno dočekujem ljude i da nemam nikakva ovlaštenja," naveo je Stanivuković.

Rekao je da ''niko ne treba da se sekira'' za skupštinsku većinu, jer se "ništa se ne može bez gradonačelnika."

"To znači da nijedan tajkun ne može da gradi niti išta može bez mog potpisa.To njih boli. Njima ruke drhte oko Banjaluke", kazao je Stanivuković

Predsjednik PDP, Branislav Borenović, pozvao je sve političare na politički razum i da poštuju narodnu volju.

"Pozivam ih da se zaustave u svom nasilju, u prijetnjama i da konačno stanu jer je ovo jako opasna stvar za Republiku Srpsku", kazao je Borenović.

Naglasio je da je ovo tačka preko koje se ne može preći i da se ''sveopšte nasilje mora zaustaviti.''

Povezano

Portal Capital juče je objavio, pozivajući se na izvore, da vlast u Republici Srpskoj uveliko radi na izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi i da bi se već na narednom zasijedanju Narodne skupštine Republike Srpske, koja je zakazana za 1. decembar, izmjene po hitnom postupku trebale naći pred poslanicima.

“Zakon se mijenja u dijelu nadležnosti gradonačelnika, gdje se ide u pravcu da njegova funkcija bude protokolarna i da on minimalno odlučuje o procesima u gradu. Funkciju gradonačelnika preuzeće gradski menadžer koji će sa prijedlozima ići pred skupštinu”, navodi se u tekstu. Izmjenama je planirano da gradonačelnik više ne može predlagati načelnike odjeljenja.

Mondo iz pouzdanih izvora jutros takođe saznaje da se zakon ''intenzivno piše'' i da će pred poslanike veoma brzo, ali da čak i kod nekih koji su angažovani oko pisanja izmjena zakona postoji mišljenje da je ovaj potez nepotreban i pretjeran.

Kako saznajemo, zakon će na dnevni red Narodne skupštine po hitnom postupku predložiti Vlada RS.

Narodna skupština zakazana je za ponedjeljak.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Xy

Pa ovi su stvarno manijaci....zar je toliko bolno izgubiti poziciju. Ili pokrivaju nekakav kriminal. U svakom slucaju nije normalno.

MONDO REPORTAŽE