• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cvijanovićeva: BiH ima budućnost ako bude zanosvana na realnosti

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da BiH može imati budućnost ukoliko budu uvaženi interesi svih njenih konstitutivnih naroda, a ne samo jednog, te ukoliko bude zasnovana na realnosti, a ne na iluziji.

 Cvijanovićeva: BiH ima budućnost ako bude zanosvana na realnosti Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

"To podrazumijeva da se određene stvari moraju vratiti u legalne i ustavne tokove. O kakvoj pravnoj državi možemo govoriti, ako nećemo poštovati najviši pravni i politički akt? O kakvoj suverenosti možemo govoriti, ako političko Sarajevo neprestano moljaka moćne strane aktere da se miješaju u unutrašnje odnose u BiH i intervenišu na štetu jednog ili čak dva konstitutivna naroda? Sve dok je tako, budućnost BiH će biti sumorna", izjavila je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da je Republika Srpska je međunarodno verifikovana i priznata sa svim svojim dejtonskim ingerencijama.

Povezano

"Mi nismo nikakvi pobunjenici, niti sa bilo kim želimo da razgovaramo i pregovaramo u kategoriji 'crvenih linija'. Mi smo legalisti, imamo naše zakone, imamo ustave Republike Srpske i BiH i insistiramo na njihovom poštovanju. Ako se ovi principi podrazumijevaju u svim ozbiljnim državama, zašto se ne bi podrazumijevali i u BiH", rekla je predsjednik Republike za frankfurtske "Vesti onlajn".

Govoreći o 25 godina od Dejtonskog sporazuma, Cvijanovićeva je istakla da je jedan od ključnih elemenata ovog sporazuma bio prekid oružanih sukoba, ali ne treba izgubiti iz vida da je ovim sporazumom, istovremeno, definisan ustavnopravni poredak i unutrašnje uređenje BiH.

"Jedno bez drugoga ne bi bilo moguće i zbog toga bi bilo logično da je poštovanje dogovora, odnosno slova Dejtonskog sporazuma i njegovog Aneksa četiri koji predstavlja Ustav BiH prioritet svih domaćih, regionalnih i međunarodnih aktera koji žele da vide mirnu, stabilnu i prosperitetnu BiH", rekla je Cvijanovićeva.

Na pitanje šta je ovaj dokument donio, a šta odnio Republici Srpskoj, Cvijanovićeva je rekla da je Republika Srpska u Dejtonski sporazum unijela svoj subjektivitet i sve neophodne elemente državnosti koje je do tada imala - teritoriju, stanovništvo i suverenu vlast u okviru svojih granica.

"Zauzvrat, dobili smo mir i šansu da se u budućnosti razvijamo kao ravnopravan i međunarodno verifikovan entitet u okviru BiH, sa visokim stepenom autonomije i pravom veta na zajedničkom nivou na sve odluke koje su štetne po naše interese. U suštini, svi akteri su u Dejtonu morali da se odreknu svojih maksimalističkih ciljeva, u cilju pronalaženja kompromisa i postizanja mira u BiH", pojasnila je predsjednik Republike.

Nažalost, istakla je ona, ovaj dogovor nikada nije dobio šansu da zaživi, već je ubrzo nastupio period pravnog nasilja visokih predstavnika i oduzimanja Ustavom definisanih nadležnosti entiteta, te njihovog prenošenja na nivo BiH.

"Taj unilateralni, antidejtonski proces, realizovan uz podršku pojedinih zapadnih zemalja, značajno je oskrnavio prvobitni dogovor, čime je trajno narušeno povjerenje unutar BiH, a samim tim i njena dugoročna perspektiva. Posljednjih godina, Ustavni sud BiH preuzeo je od visokog predstavnika praksu kreiranja rješenja, umjesto zaštite ustavnosti, čime je iskoračio iz okvira svojih nadležnosti", pojasnila je Cvijanovićeva.

Govoreći o tome gdje je Srpska danas, 25 godina nakon Dejtonskog sporazuma, Cvijanovićeva je rekla da je Republika Srpska demokratska, te politički i institucionalno stabilna zajednica, snažno utemeljena u volji srpskog naroda i njenih građana i Republika u kojoj svi žive slobodno, bez obzira na vjersku ili nacionalnu pripadnost.

"Neraskidiva veza koja postoji između naših građana i institucija daje nam ogromnu snagu da istrajemo na putu odbrane interesa Republike Srpske, njenog jačanja, kao i sveukupnog razvoja. Na tom putu, još se suočavamo sa brojnim izazovima. Dok mi iz Srpske instistiramo na dosljednom poštovanju Ustava, povratku na slovo Dejtona, te vraćanju svih oduzetih nadležnosti, političko Sarajevo nastavlja sa opstrukcijama, pritiscima, te nastrajima na Srpsku, njenu imovinu, integritet, Dan Republike i slično.

Nažalost, živimo u destimulativnom okruženju i zemlji apsurda u kojoj još mnogo energije usmjeravamo na odbranu nekih elementarnih, statusnih i Ustavom zagarantovanih prava. Ne zato što nemamo dovoljno drugih problema i izazova, već zbog toga što bošnjački predstavnici ne odustaju od svojih nerealnih ciljeva koji podrazumijevaju stvaranje unitarne i građanske BiH", istakla je Cvijanovićeva.

Govoreći o reviziji Dejtona, čemu se Srbi protive, predsjednik Srpske je rekla da je ta priča nerealna.

"Zašto bismo mi pristali na bilo kakav novi dogovor, kada ni prvobitni koji smo dogovorili u Dejtonu nije ispoštovan? Cijena pravnog nasilja, te jednostranog i nelegalnog urušavanja Dejtonskog sporazuma je teško narušeno povjerenje unutar BiH. Oni koji su to radili, ne pitajući nas tada mnogo, danas pokušavaju da legalizuju novi poredak koji je nastao na pritiscima dijela međunarodne zajednice i antidejtonskom djelovanju visokih predstavnika. Mi, kao legalisti, uopšte nismo spremni da učestvujemo u tome", rekla je predsjednik Srpske.

Umjesto toga, naglasila je ona, Republika Srpska želi da proces evropskih integracija BiH bude izvjesniji i da nas svijet gleda kroz prizmu realnosti, a ne imaginacije.

"Ne želimo da budemo posmatrani kroz matricu neizbalansiranog i nejednakog pristupa prema potrebama sva tri konstitutivna naroda", zaključila je Cvijanovićeva.

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE