• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prijedlog SDP naišao na osude: Hoće da uvedu funkcije "premijera i predsjednika BiH"

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

SDP predlaže amandmane na Ustav BiH kojima bi uveo funkcije "predsjednika i dva potpredsjednika BiH", kao i "premijera BiH".

 SDP amandmani na Ustav BiH reakcije Izvor: MONDO/Samir Cacan

SDP bi, navedeno je u prijedlogu amnadmana, uveo predsjednika i potpredsjednike BiH, koji ne mogu biti iz istog naroda ili iz reda ostalih.

Kandidati bi, prema SDP-u, bili "direktno izabrani članovi Parlamentarne skupštine BiH".

Amandmanima, koje predlaže Klub poslanika SDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarnoj skupštini BiH, se nadležnosti koje su oduzete od entiteta jedino mogu vratiti uz jednoglasan pristanak BiH i dva entiteta.

Precizirane su nadležnosti i odnosi između institucija BiH i entiteta, a postojećim nadležnostima institucija BiH dodaju se odbrana i bezbjednost, uspostavljanje i funkcionisanje Suda BiH i Tužilaštva BiH, kao i ostalih nadležnosti koje se uređuju zakonom.

Povezano

Tu bi se dodala i potpuno nova tačka "podijeljene nadležnosti drugih nivoa vlasti s institucijama BiH", kojima su obuhvaćeni poreski sistem, izborni proces, pravosuđe, poljoprivreda, nauka i tehnologija, ekologija, lokalna samouprava i druge nadležnosti koje se uređuju zakonom.

SDP-ovim prijedlogom amandamana drastično bi se povećao broj poslanika i delegata u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Sa sadašnja 42 poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine, SDP u svojim amndmanima koje predlaže, taj broj povećava na 87. Kao obrazloženje za to navodi "proširenje nadležnosti države BiH", kao i jačanje nadležnosti Predstavničkog doma.

Izvor: MONDO/Samir Cacan

Dvije trećine bile bi birane iz Federacije BiH i jedna iz Republike Srpske, neposredno na izborima, pri čemu bi tri mjesta bila garantovana predstavnicima koji ne pripadaju konstitutivnim narodima.

Broj delegata u Domu naroda, prema ovom prijedlogu, bio bi povećan sa 15 na 21, po sedam iz svakog konstitutivnog naroda, i njih bi posredno birao Predstavničkgi dom Parlamentarne skupštine BiH.

Prijedlog SDP-ovih amandmana na Ustav BiH na dnevnom je redu sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine zakazane za 9. decembra.

Novaković Bursać: Gubljenje vremena

Predsjedavajuća Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać smatra apsurdnim i neprihvatljivim SDP-ov prijedlog amandmana na Ustav BiH kojima se, između ostalog, uvode funkcije "predsjednika i dva potpredsjednika BiH", kao i "premijera BiH", te poručila da nema nikakvu šansu da budu usvojeni.

"Prijedlog amandmana na Ustav BiH, koje je predložio SDP BiH, nema nikakvu šansu da bude usvojen i pretpostavljam da neće proći nu komisijsku fazu Predstavničkog doma. To znači da se radi o još jednoj u nizu političkih pustih želja ove stranke kojima ona pokušava da skrene pažnju na sebe i svoj politički program", rekla je Bursaćeva za Srnu.

Izvor: Srna

Prema njenim riječima, do koje je mjere prijedlog amandmana apsurdan i neprihvatljiv najbolje ilustruje jedan od prijedloga u vezi sa nadležnošću nivoa BiH, a koji prema ideji SDP-a, obuhvata "i sve druge nadležnosti koje se uređuju zakonom", što se ne može naći niti u jednoj ozbiljnoj, složenoj zemlji.

"Osim što se ovakvim prijedlozima gube dragocjeno vrijeme i energija, dodatno se dezavuiše javnost, posebno u Federaciji BiH, jer se kao razlog za podnošenje ovih amnadmana navodi zahtjev institucija EU, što uopšte nije tačno", naglasila je Bursaćeva.

Ona je ocijenila da je prijedlog SDP-a zanimljiv i vrijedan pažnje samo utoliko što se njime direktno priznaje da neke od institucija koje trenutno funkcionišu na nivou BiH, kao što su Sud i Tužilaštvo BiH, nemaju ustavno uporište, pa bi oni ovim prijedlogom da ih "poustave".

"Ovakvim pristupom promjenama Ustava ova stranka obezvređuje politički dijalog i sam značaj procesa ustavnih promjena u BiH", zaključila je Bursaćeva.

Mitrović: Prijedlog neće naići na podršku

Ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović poručio je da u ovom trenutku nema šanse za usvajanje izmjena Ustava BiH kako ih predlaže Klub poslanika SDP BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

"U ovom trenutku apsolutno nema šanse prenositi nadležnosti sa Predsjedništva BiH na neku vladu koju planira SDP", rekao je Mitrović za Srnu.

On je istakao da su Ustavom BiH jasno definisana ovlaštenja Predsjedništva BiH i Savjeta ministara.

"Tako da ovaj prijedlog amandmana SDP-a sigurno neće naići na podršku", uvjeren je Mitrović, podsjećajući da je za izmjenu Ustava u BiH potrebna saglasnost sva tri konstitutivna naroda, čega u ovom slučaju nema.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE