• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

CIK: Utvrditi odgovornost izborne administracije u Srebrenici i Doboju

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Centralna izborna komisija (CIK) BiH usvojila je danas zaključke o utvrđivanju zakonitosti rada i pojedinačne odgovornosti izborne administracije u osnovnim izbornim jedinicama Doboj i Srebrenica.

 CIK BiH sjednica Doboj Srebrenica Izvor: CIK BiH

CIK je zaključkom od 19. novembra pokrenuo postupak činjeničnog stanja imajući u vidu da su dostavljeni prigovori političkih subjekata i posmatrača da su utvrđene neregularnosti.

Član CIK-a Vlado Rogić bio je jedini protiv, ocjenjujući da se do donošenja ovakvog zaključka nisu stekli svi potrebni uslovi.

"Nepravedno optužujemo izbornu administraciju koja je profesionalno radila posao", rekao je Rogić.

Predsjednik CIK-a Željko Bakalar podržao je donošenje ovih zaključaka, navodeći da je Komisija angažovala i sudskog vještaka grafološke struke i da na osnovu dosadašnjih saznanja postoji osnovana sumnja da možda postoje kršenja izbornih pravila i prava.

"Donošenjem ovakvog zaključka mi ne presumiramo činjenicu da ćemo nekoga sankcionisati, nego ćemo utvrditi da li eventualno postoji odgovornost određenih članova izborne administracije", rekao je Bakalar, objavila je agencija Srna.

Član CIK-a Irena Hadžiabdić navela je da su indikativni rezultati izlaznosti birača do 11.00 časova, iz čega proizilazi da je jednom biraču trebalo 50 sekundi da glasa, što nije logično jer se zna da je potrebno više vremena.

"Nešto je tu sumnjivo. Treba dobiti odgovore da bi mogli reći da stojimo iza svih nalaza do kojih dođemo", rekla je Hadžiabdićeva, ističući da ima sumnju u izborni proces.

Član CIK-a Vanja Bjelica-Prutina saglasna je da donošenje zaključka ne prejudicira ishod postupka koji će biti pokrenut.

"Potrebno je sa izbornom administracijom provjeriti određene okolnosti ima li povrede Izbornog zakona i počinjenog krivičnog djela, što je u nadležnosti drugih institucija. Potrebno je pokrenuti proces i prikupiti relevantne dokaze", zaključila je Bjelica-Prutina.

Povezano

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE