• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik i Lavrov o Dejtonu: Nema promjene bez saglasnosti svih strana u BiH

Autor Dragana Božić

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je na sastanku sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovim razgovarano o Dejtonskom sporazumu koji nije napravljen da bude promijenjen i ukinut bez saglasnosti svih strana u BiH.

 Dodik i Lavrov o Dejtonu Izvor: Srna

Dodik je napomenuo da je veoma simbolično što je Lavrov došao na dan potpisanja Dejtonskog sporazuma, iako to nije bilo planirano jer je trebalo da dođe ranije.

Dodik se zahvalio Ruskoj Federaciji na kreiranju i donošenju Dejtonskog sporazuma, a prije svega na njegovoj podršci i implementaciji.

"Ta podrška danas je bila veoma važna i dovela nas do toga da shvatimo da u svijetu postoje oni koji su spremni da se drže Dejtonskog sporazuma, a ne da se bave raznim bravurama i to je bila jedna od tema dašanjeg razgovara", naveo je on.

Dodik je ukazao da Dejtonski sporazum nije napravljen da bi bio promijenjen, bez saglasnosti dva entiteta i tri naroda.

"Mi smo godinama izražavali protivljenje međunarodnom intervencionizmu, a danas tražimo da Kancelarija visokog predstavnika bude ukinuta, a ne da se produžava mandat i agonija koju ovde predstavljaju", poručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

On je istakao da su bonska ovlaštenja prevara i podvala i da je Savjet za implementaciju mira forman mimo Dejtonskog sporazuma i da nije mogo dati takva ovlaštenja bilo kom visokog predstavniku.

"PIK je rekao da pozdravlja namjeru, ali nije dao ovlaštenja, zato svi zakoni koje je donio visoki predstavnik moraju biti ukinuti", poručio je Dodik. 

Ministar inostranih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov izjavio je u Istočnom Sarajevu da Rusija podržava principe Dejtonskog sporazuma i poziva sve da poštuju ovaj sporazum, te da svaki pokušaj njegovog rušenja može izazvati najozbiljnije rizike i posljedice.

"Prije 25 godina je potpisan Opšti okvirni sporazum za mir u BiH, Dejtonski sporazum. Mi smo bili jednakog mišljenja danas, imamo zajednički stav da je Dejton temelj funkcionisanja BiH, treba poštovati njegove temeljne principe, ravnopravnost tri konstitutivna naroda i dva entiteta", izjavio je Lavrov u Istočnom Sarajevu.

On je na konferenciji za novinare nakon sastanka sa zvaničnicima Srpske i srpskim članom i predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom istakao da su imali veoma konstruktivane pregovore, koji su prošli u prijateljskoj atmosferi.

Lavrov je naglasio da je Republika Srpska dobar partner Rusije, te da imaju bliske, tjesne i povjerljive veze koje visoko cijene i da su za saradnju u interesima naroda Rusije i BiH i stabilnost u zemlji.

On je istakao da je primljena na znanje odluka Republike Srpske o vojnoj neutralnosti, te da Rusija smatra da je ova odluka ispravna.

Lavrov je dodao da se sa Dodikom vidio u junu ove godine, pričali su telefonom više puta, te izrazio zadovljostvo što je danas u Istočnom Sarajevu.

Predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je večeras u Istočnom Sarajevu da Republika Srpska i Rusija imaju veoma dobru ekonomsku saradnju koja se realizuje kroz niz projekata, te da nema nijednog otvorenog pitanja.

"Posebna mi je čast što je Lavrov došao u prijateljsku Republiku Srpsku i pričali smo o prijateljskim odnosima koji su dobri i nema nijednog otvorenog pitanja", rekao je Dodik na konferenciji za novinare nakon sastanka sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom.

(Mondo/Srna)

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE