• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tegeltija: Sa dva osjećaja odlazim sa čela VSTS-a

Autor Dušan Volaš

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH Milan Tegeltija rekao je danas na početku sjednice VSTS-a da je njegova ostavka izvjesna, da je napisana i da čeka da bude predata na protokol.

 Tegeltija: Sa dva osjećaja odlazim sa čela VSTS-a Izvor: Mondo - Vedran Ševčuk

On je naglasio da je to tehnička stvar, ali da bi trebalo da se definiše kako da se organizuju sjednice VSTS-a, jer potpredsjednici nemaju samostalnost i njegovom ostavkom prestaje i njihov mandat.

"Vrijeme podnošenja ostavke, odnosno predavanja na protokol treba da odredite vi i kažete kada je najzgodnije da se ostavka preda na protokol, a što se mene tiče mogu to učiniti odmah", rekao je Tegeltija, obraćajući se članovima Savjeta.

On je napomenuo da nakon njegove ostavke treba da se desi izbor novih članova i izbor rukovodstva VSTS-a.

Tegeltija je podsjetio da je na konferenciji za novinare, čiji sadržaj ne želi da ponavlja, pozvao neke članove da podnesu ostavke i da je na njima da odluče o tome šta će učiniti.

"Vi me obavijestite kada želite da podnesem ostavku. O ostavci i razlozima sam dovoljno rekao i ništa se u međuvremenu nije promijenilo što bi me u tome razuvjerilo", rekao je Tegeltija.

Tegeltija je dodao da je umoran i da iz VSTS-a izlazi sa dva osjećaja.

"Izlazim sa osjećajem nezadovoljstva zbog društva i pravne situacije u kojoj smo se našli, ali i zadovoljstva što je na površinu isplivalo i ono o čemu sam ranije pričao. Neki su smatrali da je to moja odbrambena taktika", rekao je on.

Tegeltija je napomenuo da je prijava predata Tužilaštvu BiH i da će ova institucija istražiti prijavu nezakonitog prisluškivanja.

On je pozvao kolege da javno kažu da li je ikoga od njih na bilo šta prinuđivao da učini, a što nije u skladu sa zakonom.

"Imamo situaciju koja je teška i u kojoj će puno zavisiti ne samo od nas nego i od ukupnog ambijenta u kome živimo. Kako bilo koji građanin da očekuje pravičan postupak, ako se odluke donose na bazi pritisaka, percepcije i sugestije van institucija. Kako dalje da radite - na vama je, ali pravni sistem treba da funkcioniše na pravnim, a ne percepcijskim osnovama", poručio je Tegeltija.

On je podsjetio da je 95 odsto odluka u VSTS-u doneseno jednoglasno.

Tegeltija je najavio da nakon sjednice ide na godišnji odmor i zamolio kolege da ga obavijeste kada da ostavku preda u Sekretarijat Savjeta.

Nakon obraćanja je napustio sjednicu, a predsjedavanje je preuzela Sanela Goršanović Butigan.

Članovi VSTS-a raspravljaju o tome da li Tegeltija formalno ostavku treba da preda odmah ili treba sačekati sredinu februara kada bi trebali da se izaberu i novi članavi ove institucije i predsjednik i dva predsjednika.

Mišljenje o tome kako izaći iz ove situacije zatraženo je od pravnog tima VSTS-a.

(Srna)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE