• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH ima još pet dana da uplati novac za vakcine

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Globalni savez za vakcine (Gavi) obavijestio je Ministarstvo civilnih poslova u Savjetu ministara da je rok za uplatu preostalih sredstava za nabavku 1.232.000 doza vakcine protiv virasa korona produžen do 23. decembra, saopšteno je iz Ministarstva.

 nabavka vakcina u BiH Izvor: Chinnapong/iStockphoto

Ministarstvo civilnih poslova u Savjetu ministara, koje je potpisnik ugovora o preuzimanju obveza (aranžman o obveznoj kupovini vakcina) sa Gavijem, saopštilo je da je ovo obavještenje dobilo sinoć.

U saopštenju se podsjeća da je u predviđenom roku uplaćen avans u iznosu od 20 odsto ukupnog iznosa, čime je zadovoljen prvi uslov Gavija prema zemljama potpisnicama ovog ugovora, dok su preostali iznos nadležne zdravstvene institucije bile u obavezi da uplate do 15. decembra.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta su u traženom vremenskom okviru izvršili uplatu preostalog dijela sredstava prema Ministarstvu civilnih poslova, dok je Federalno ministarstvo zdravstva dostavilo odgovor da su financijska sredstva za ove namjene planirana u budžetu Federacije BiH (FBiH) za 2021. godinu.

U saopštenju se dodaje da je ovo ministarstvo, svjesno veoma kratkog roka za uplatu preostalog dijela sredstava, zatražilo produženje roka za uplatu u ime BiH.

"Svakodnevnom komunikacijom sa predstavnicima Gavija o produženju roka za uplatu preostalog dijela sredstava, u Ministarstvo civilnih poslova sinoć je stigao odgovor u kojem su nas informisali da je produžen rok do 23. decembra", navedeno je u saopštenju.

Ovo ministarstvo ističe da je 1.232.000 doza dovoljan broj za vakcinaciju 20 odsto stanovništva BiH, odnosi samo na prve narudžbe koje su nadležne zdravstvene institucije zatražile u skladu sa jasnim instrukcijama mehanizma za naplatu prema Gaviju (Kovaks).

Federalna Vlada juče je saopštila da finansijska sredstva za nabavku vakcine protiv kovida 19 nije uplatila jer nije bila obaviještena da je kompletan iznost trebalo uplatiti do 15. decembra, tvrdeći da su sredstva obezbijeđena.

Savjet ministara pozvao je dan ranije Vladu Federacije BiH da što prije uplati sredstva za nabavku vakcine protiv kovida 19, s obzirom na to da su ranije svoje finansijske obaveze završile vlade Republike Srpske i Brčko distrikta.

Savjet ministara je još u septembru završio obaveze u pogledu nabavke vakcina protiv kovida 19 za BiH, kada je ugovoreno 1.230.000 doza vakcina.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE