• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odlučeno: Migranti ipak ostaju u kampu "Lipa"

Autor Dušan Volaš

Savjet ministara donio je danas odluku o uspostavljanju privremenog prihvatnog centra za smještaj migranata "Lipa" na području Bihaća, koji će biti montažni objekat kontejnerskog tipa i kapaciteta 1.500 osoba.

 Odlučeno: Migranti ipak ostaju u kampu "Lipa" Izvor: mondo.ba

Ministarstvo bezbjednosti u Savjetu ministara zaduženo je da sa Gradskom upravom Bihaća riješi pravna pitanja u vezi sa davanjem na korištenje lokacije "Lipa" Službi za poslove sa strancima za uspostavljanje privremenog prihvatnog centra za smještaj migranata, saopšteno je iz Savjeta ministara nakon današnje vanredne sjednice.

Ovo ministarstvo je zaduženo da, u saradnji sa gradom Bihaćem, Vladom Unsko-sanskog kantona /USK/, Službom za poslove sa strancima, Međunarodnom organizacijom za migracije /IOM/ i drugim nadležnim institucijama, agencijama i organizacijama, definiše i potpiše memorandum o saradnji kojim se uređuje način saradnje i pružanja međusobne pomoći s ciljem uspostavljanja centra "Lipa".

Za uspostavljanje privremenog prihvatnog centra za smještaj migranata na lokaciji "Lipa" koristiće se sredstva obezbijeđena posredstvom donacija.

Ova odluka stupa na snagu danom donošenja i biće objavljena u "Službenom glasniku BiH", dodaje se u saopštenju.

Šatorski kamp "Lipa", kapaciteta 1.000 osoba, otvoren je 21. aprila i namijenjen je za smještaj muškaraca. U kampu su 1. decembra boravile 1.272 osobe.

Operativna grupa za koordinisanje aktivnosti i nadzor nad migrantskom krizom na području USK je 26. oktobra donijela zaključke kojima je, između ostalog, od nadležnih tijela zatraženo da kamp "Lipa" bude proglašen privremenim prihvatnim centrom i da pomognu u unapređenju uslova boravka i funkcionisanja ovog kampa.

Gradski savjet Bihaća je 6. novembra dao saglasnost za privremeni smještaj migranata na lokaciji Lipa.

Savjet ministara danas nije postigao konsenzus tokom glasanja o zaključku kojim bi se obavezalo Ministarstvo bezbjednosti u Savjetu ministara da, u skladu sa postignutim dogovorom sa Delegacijom EU i u saradnji sa nadležnim organima u BiH, sprovede aktivnosti uspostavljanja i funkcionisanja privremenog prihvatnog centra za smještaj migranata Ciljuge, u opštini Živinice, kapaciteta 1.000 lica.

Ovaj zaključak, kako najavljuju iz Savjeta ministara, biće ponovo na dnevnom redu u drugom krugu glasanja.

(Srna)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE