• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cvijanović o situaciji u Srpskoj: Epidemija pod kontrolom, nadam se da nećemo morati uvoditi strože mjere

Autor Dragana Božić

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da je Srpska uspjela da kontroliše situaciju uzrokovanu virusom korona, a da su najveći teret podnijeli zdravstveni radnici.

 Cvijanović o situaciji u Srpskoj: Epidemija pod kontrolom, nadam se da nećemo morati uvoditi strože mjere Izvor: Srna/Srđan Jeremić

"Velika zahvalnost zdravstvenim radnicima koji su podnijeli najveći pritisak, teret i udar u krizi koja je izazvana pandemijom. Paralelno sa ovim vodili smo i bitku kako očuvati finansijsku stabilnost i da iz budžeta Srpske budu izvršavane predviđene obaveze", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da su iznađena i različita rješenja kada je riječ o podršci privredi i privatnom sektoru.

Možda će vas zanimati

"Ukupno gledajući dobro se nosimo sa ovim ogromnim izazovom, ali se postavlja pitanje šta ćemo raditi u narednom periodu. Ovo je situacija sa kojom ćemo se boriti možda i cijelu narednu godinu očekujući vakcine, što bi značilo manji broj oboljelih, ali i više optimizma", rekla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, odlučan je odgovor institucija i zdravstvenog sektora u Republici Srpskoj koji je pokazao da može da se nosi sa ogromnim izazovom i teretom.

Cvijanovićeva je naglasila da je podrška Vlade Republike Srpske bila velika, jer je izdvojeno mnogo novca za zdravstveni sistem da bi se izašlo na kraj sa ovom krizom.

Ona je napomenula da će se, u zavisnosti od situacije, mijenjati i propisane mjere.

"Ne znamo kakva će situacija biti u januaru, ali se nadam da neće biti potrebno uvoditi strože mjere. Podržavam šta radi Republički štab za vanredne situacije koji pomno analizira situaciju", rekla je Cvijanovićeva za Radio Republike Srpske.

Govoreći o zdravstvenom stanju predsjedavajućeg i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, Cvijanovićeva je navela da je u komunikaciji sa njim, članovima njegove porodice i ljekarima.

"Moramo da vidimo šta se dešava i na koji način se stvari odvijaju. Stručnjaci su rekli da je stabilna zdravstvena situacija, ali ne smijemo je potcjenjivati jer su ovo veliki izazovi za svakog čovjeka koji se našao u ovakvoj situaciji. Potrebno je pridržavati se onoga što kažu ljekari, biti pod njihovim nadzorom i učiniti sve što je moguće da se situacija poboljša kada je riječ o svakom našem čovjeku", kaže Cvijanovićeva.

Ona je poželjela brz oporavak Dodiku i svima koji su suočeni sa virusom korona.

"Stigao je i tim stručnjaka iz Srbije, koji vode računa o Dodiku, ali su i podrška našim zdravstvenim radnicima", rekla je Cvijanovićeva.

Govoreći o nabavci vakcina protiv virusa korona, Cvijanovićeva je istakla da je opredjeljenje Republike Srpske da se dođe do različitih tipova vakcina umjesto da se bude ograničeno samo na jednog proizvođača.

"Tu smo angažovani i u okviru globalnog programa nabavke vakcina, ali imamo i pojedinačne razgovore sa Ruskom Federacijom i imaćemo dostupnu dovoljnu količinu vakcina", navela je Cvijanovićeva.

Predsjednik Republike Srpske istakla je da će predstavnici institucija učiniti sve da se u narednom periodu održi nivo primanja i zadrži približan nivo potrošnje.

Cvijanovićeva je navela da će, zbog pandemije, neki planirani projekti biti pomjereni, ali da zbog toga život neće stati.

Ona je pohvalila sve mjere koje je Vlada preduzimala ciljano prema privredi i privatnom sektoru, počevši od plaćanja minimalne plate, poreza i doprinosa, preko plaćanja poreza i doprinosa, do produžene podrške za određene sektore koji su jako pogođeni pandemijom.

"Tu su i aktivnosti koje su provođene da bi se promovisale domaće destinacije, da bi uputili naše ljude da provedu određen dio odmora u Republici Srpskoj, zbog čega smo napravili sistem vaučera. Time je omogućeno da ljudi za manje novca provedu svoj odmor, a da hotelijeri, turističke destinacije i privredni subjekti te vrste ostvare određenu zaradu", pojasnila je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da je kriza izazvana pandemijom ostavila dubok trag, koji će nas sigurno pratiti nekoliko narednih godina, te da je ova kriza mnogo teža od one izazvane poplavama 2014. godine.

"Poplave su bile strašne, ali ovo je daleko strašnije, jer pandemija ograničava rad i komunikaciju, ograničava da se krećete i bilo šta radite na način kako se to ranije radilo. Danas na isti način ne možete otići u kupovinu, a kamoli na radno mjesto i obavljati sve svoje poslove", napomenula je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, ograničavanje putovanja je posebno teško za privrednike koji zavise od toga na koji način će otići negdje, obaviti razgovore, dogovoriti poslove, potpisati ugovore i slično.

"Dugo ćemo se izvlačiti iz krize i to nije nešto za što možemo reći kad će se završiti i kad ćemo moći krenuti u oporavak, ali spremni smo da se uhvatimo u koštac sa svim problemima i da ih rješavamo u hodu", poručila je predsjednik Srpske.

Ona je dodala da će Republika Srpska pratiti i primjenjivati sve ono što se na međunarodnom planu bude dešavalo po pitanju vakcina, potencijalnih lijekova ili protokola liječenja.

"Istovremeno ćemo voditi računa o tome da u privrednoj sferi uradimo sve što možemo da saniramo štetu prouzrokovanu pandemijom i da napravimo pretpostavke da ona bude manja u budućnosti", rekla je Cvijanovićeva. 

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE