• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Doboj: Prijetnje blokadom institucija i puteva ukoliko CIK ne prizna izbore

Autor Siniša Stanić

Sindikalci zaprijetili blokadom javnih institucija u gradu i magistralni put u pravcu Sarajeva i Tuzle ukoliko CIK do januara ne donese odluku o izbornim rezultatima za Doboj

 Doboj: Prijetnje blokadom institucija i puteva ukoliko CIK ne prizna izbore Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Predsjednik Samostalnog sindikata radnika zaposlenih u gradskoj upravi Doboj Zoran Stojaković upozorio je da će više od 5.000 ljudi blokirati sve javne institucije u gradu i magistralni put u pravcu Sarajeva i Tuzle, ukoliko radnici budu oštećeni odlukom Centralne izborne komisije (CIK) BiH.

Stojaković je na današnjoj konferenciji za novinare rekao da će te blokade uslijediti ukoliko CIK do januara ne donese odluku o izbornim rezultatima za Doboj.

Možda će vas zanimati

On je upozorio da je za ponavljanje izbora u Doboju neophodno izvojiti oko 600.000 KM iz lokalnog budžeta, što bi se negativno odrazilo na iznos plate i cijenu rada zaposlenih, i to u otežanim okolnostima pandemije virusa korona.

Stojaković je napomenuo da se danas navršilo 40 dana od kako CIK ne donosi odluku u vezi sa Dobojem, te pozvao Komsiju da se što prije izjasni o izborima koji su sprovedeni u ovom gradu.

Predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske Božo Marić kaže da je tokom jučerašeg sastanka sa gradonačelnikom Doboja Borisom Jerinićem dobio informaciju da bi zbog trenutne situacije sa odlukom CIK-a, cijena rada zaposlenima koji direktno ili indirektno primaju platu iz lokalnog budžeta mogla da se spusti na 110 KM, što bi bilo umanjenje primanja za 25 odsto, te poručio da to ovaj sindikat neće dozvoliti.

"Sindikat to neće dozvoliti. Riječ je o oko 1.000 radnika koji hrane dodatno oko 3.000 ljudi, i koji ne treba da budu taoci političkiih odluka", izjavio je Marić.

On je poručio da su politički subjekti imali "dovoljno vremena da se svađaju" i poručio da će radnici adekvatno odgovoriti na ovaj izazov.

"Mi nemamo ništa protiv da se izbori ponove, ali neka oni obezbijede 600.000 KM u budžet grada Doboja, a ne da uzimaju od zdravstvenih radnika, vatrogasca, radnika zaposlenih u Centru za socijalni rad, Gradskoj upravi, Centru za kulturu, obdaništima, toplani, vodovodu i drugim koji su tokom pademije iznijeli najveći teret", naveo je Marić.

On je poručio da ukoliko se neko ogriješio o zakon to treba da istraže nadležne institucije i privede te ljude, a da CIK mora da riješi pitanje u Doboju da radnici ne budu taoci suludih političkih odluka.

CIK BiH nije objavio rezultate lokalnih izbora u Doboju, a na sjednici 19. novembra usvojio je zaključak o pokretanju postupka utvrđivanja povreda pravila izbornog procesa ili izbornih prava na biračkim mjestima u izbornoj jedinici Doboj.

Predstavnici dobojskih odbora PDP-a, DNS-a, SDS-a, Narodnog pokreta "Banjaluka zove" i SP-a su 17. novembra zbog, kako navode, uočenih izbornih nepravilnosti, potpisali zajednički zahtjev o ponavljanju lokalnih izbora u ovom gradu, koji je dostavljen CIK-u.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE