• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nova Vlada prijeti Milu: Ako ponovo kaže "ne" - kreće procedura za njegovu smjenu!

Autor Siniša Stanić

Jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević rekao je da je jasno da predsjednik Crne Gore Milo Đukanović ne želi mirnu tranziciju vlasti.

 Nova Vlada prijeti Milu: Ako ponovo kaže "ne" - kreće procedura za njegovu smjenu! Izvor: Predsjednik Crne Gore/YouTube/screenshot

Strasti se u Crnoj Gori ni posle formiranja Vlade ne stišavaju. Nakon što je predsjednik Milo Đukanović, pozivajući se na Ustav, odbio da potpiše izmjene zakona o slobodi vjeroispovijesti i još na desetine propisa, koje je usvojio crnogorski parlament, predstavnici nove Vlade prijete mu smjenom.

Milan Knežević, jedan od lidera Demokratskog fronta rekao je za RTS da Crna Gora nije ni izlazila iz krize, i da je nakon 30. avgusta bilo jasno da crnogorski predsjednik Milo Đukanović ne želi mirnu tranziciju vlasti i da će pokušati na novom ideološkom konceptu, navodno odbrane nezavisnosti Crne Gore, da podrije novoforniranu vlast i novoformiranu parlamentarnu većinu.

Prema njegovim riječima, sve što se desilo nakon 28. decembra je klasičan narativ ponašanja Mila Đukanovića koji će pokušati da vrši opstrukciju u narednom periodu.

Kaže da ovo nije samo krivica skupštinske većine, već i izvršne vlasti, tj. vlade koja je imala mogućnost da setom zakona o lustraciji, porijeklu imovine, parlamentarnom nadzoru, o tužilaštvu, napravi institucionalni osnov kako bi se krenulo sa demontažom Đukanovićevog režima po dubini.

"Desilo se da Državna izborna komisija 28. decembra nije željela da verifikuje mandat poslaniku URE i poslali su poruku da ne priznaju izbore 30. avgusta, Ustav, zakone o izboru odbornbika i poslanika i to je prvi put u svetu da DIK nije željela da verifikuje mandat poslaniku koji je trebalo da stupi na poziciju poslnika koji je podnio ostavku. Nas očekuje veliki posao i izazovi ukoliko ne bude spremnosti u Vladi da se odupremo izazovima, koristeći Ustav i zakone ali jasno i striktno - mi ćemo se svakodnevno suočavati sa ovakvim situacijama", rekao je Knežević.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

 "Imamo 40 sudija koji su stekli pravo da odu u penziju, preko 15 tužilaca su stekli pravo za penziju ali oni pokušavaju da opstruiraju mirnu tranziciju vlasti i da u nekim sudskim procesima utiču na parlamentarnu većinu i pomažu DPS-u", kaže jedan od lidera DF.

Ističe da je neophodan set zakona iz oblasti pravosuđa kako bi se razriješila ozbiljna kriza u pravosuđu i "pokidali kraci kriminalnih hobotnica koje su povazane sa crnogorskim pravosuđem".

"Zakonska procedura jasna"

Govoreći o planu rada, Knežević kaže da je zakonska procedura jasna.

"Mi bismo trebali oko 20. januara da ponovo izglasamo Zakon o slobodi vjeroispovijesti i sve zakone koje je Milo Đukanović odbio da potpiše i na taj način on ima ustavnu i zakonsku obavezu da kada drugi put dođu kod njega budu potpisani. Ukoliko to ne uradi, onda se stiču uslovi da se Ustavni sud izjasni o njegovom kršenju Ustava i kreće procedura za njegovu smjenu", objasnio je Knežević.

"Vjerujem da je Đukanović dovoljno pametan i fleksibilan da zadrži funkciju predsjednika države i da će drugi put potpisati ovaj zakon, ako se to ne dogodi onda imamo ozbiljnu krizu i na testu je i država i sam Đukanović", rekao je Knežević.

Nepotpisujući sporni zakon, kao i set zakona, Đukanović je našao obrazloženje da nije bilo kvoruma zato što je jedan od poslanika koji je inficiran kovidom glasao onlajn.

"To nije tačno, jer je u aprilu i maju prošle godine kada je na vlasti bio DPS zajedno sa koalicionim partnerima, 50 poslanika iz crnogorskog parlamenta glasalo onlajn utvrđujući dnevni red, glasajući za zakone. Na taj način ako bi se koristila ta analogija, onda bi svi zakoni koje smo donosili poslije aprila bilu upitni i ne bi imali karakter ni ustavnosti ni zakonitosti", kaže on.

Prema njegovim riječima, radi se o očajničkom potezu Mila Đukanovića koji pokušava da se pred kongres 23. januara bolje pozicionira u odnosu na Duška Markovića pošto ih očekuju velike partijske borbe i partijske čisteke.

"Đukanović želi da dovede mlade lavove i počisti kadrove Duška Markovića, dok Duško Marković želi da ostane na svojoj poziciji i dovede nekoga na poziciju predsjednika od ljudi koji su njemu lojalni", pojašnjava Knežević.

(Mondo/RTS)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE