• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MUP RS o 117 prijava protiv Stanivukovića: Sprovodimo zakon, ne gledamo društveno-politički status

Autor MONDO/Brankica Spasenić

MUP RS dostavio je Narodnoj skupštini RS odgovor na poslaničko pitanje poslanika Miladina Stanića (SDS) o preko stotinu prekršajnih i krivičnih prijava koje su podnesene protiv bivšeg poslanika Draška Stanivukovića (PDP), a aktuelnog gradonačelnika Banjaluke.

 MUP RS o 117 prijava protiv Stanivukovića: Sprovodimo zakon, ne gledamo društveno-politički status Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Stanić je pitao ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača „da li je normalno da je protiv Stanivukovića podneseno 117 prijava?“

„Gospodine Lukač, da li je vama kao ministru i čovjeku, normalno da jedan od naših narodnih poslanika dobije iz vaše režimske policije 117 razno raznih prijava i da li je to po vama put da pobijedi za gradonačelnika Banjaluke ili je to tipičan izraz režimskog odnosa prema političkim neistomišljenicima? Ko god čuje da je dobio 117 prijava, a nije platio nijednu kaznu niti će je platiti, to jako ružno govori o našoj policiji“, rekao je Stanić na posljednjoj sjednici Narodne skupštine RS.

Možda će vas zanimati

Stanić je tražio od Lukača i da mu odgovori da li će neko od njegovih „saradnika“ biti kažnjen zbog „neosnovanih prijava“, a iz nadležnog ministarstva ovih dana je stigao i pisani odgovor.

U MUP-u Republike Srpske se pozivaju na brojne zakone, između ostalog na Zakon o policiji i unutrašnjim poslovima, Zakon o krivičnom postupku, Zakon o prekršajima i druge.

Podvlače da njihovi službenici postupaju u skladu sa pozitivno-pravnim propisima, te preduzimaju mjere i radnje iz svoje nadležnosti u pogledu krivičnog i prekršajnog procesuiranja.

„To se odnosi na sva lica za koja se utvrdi postojanje sumnje da su počinilii krivično djelo odnosno prekršaj, bez obzira na njihov društveno-politički status ili pripadnost određenoj društvenoj grupi ili organizaciji, uz strogo pridržavanje načela zakonitosti i objektivnosti“, stoji u odgovoru MUP-a RS koji potpisuje ministar Dragan Lukač.

Dodaje se i da su policajci, kada je u pitanju krivični postupak, dužni da o saznanjima obavijeste nadležnog tužioca, te u saradnji i nadzor sa njim, preduzmu mjere u cilju dokumentovanja i rasvjetljavanja krivičnog djela.

Što se tiče prekršajnog postupka, napominju da se nakon podnošenja zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, sve radnje sprovode od strane nadležnog suda koji donosi odluku o odgovornosti okrivljenog.

„Isto tako, svako protiv koga je postupak pokrenut izdavanjem prekršajnog naloga ima zakonsku mogućnost da zatraži sudsko odlučivanje po navedenom prekršajnom nalogu, nakon čega se takođe, dalji postupak sprovodi od strane nadležnog suda te sud odlučuje o prekršajnoj odgovornosti“, zaključuje se.

Sumnjičen i za „državni udar“

Policija je, između ostalog, protiv Draško Stranivuković tokom protesta grupe „Pravda za Davida“ krajem 2018. godine, podnijela izvještaj i za jedno od najtežih krivičnih djela tzv. „državni udar", odnosno „pozivanje na nasilnu promjenu ustavnog uređenja Republike Srpske".

Kao i u brojnim drugim slučajevima, ni ovo djelo nikada nije procesuirano, a kako saznajemo u Republičkom javnom tužilaštvu, donijeta je naredba o nesprovođenju istrage. Osim Stanivukovića, tužilaštvu su tada prijavljeni i Davor Dragičević i Željko Dabić.

„Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala je u navedenom predmetu, 17. februara 2020. godine, donijelo naredbu o nesprovođenju istrage jer ne postoje osnovi sumnje da su prijavljene osobe počinile krivično djelo pozivanje na nasilnu promjenu ustavnog uređenja Republike Srpske“, potvrđeno je za Mondo u Republičkom javnom tužilaštvu.

(Brankica Spasenić, Mondo)

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Borky

Sve je to uredu al ko ce snositi troskove vasih neuspjesnih tuzbi koje nisu utemeljene i sve padaju na sudu?Gradjani? Gdje odgovornost za rasipanje novca? Koliko su vase tuzbe po zakonu govori da ni vasi sudovi ne mogu osuditi!

MONDO REPORTAŽE