• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nikšić kaže da u sarajevskoj vladi nema dovoljno Srba, Konaković mu poručio da ''bude realan''

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Biću suzdržan prilikom izglasavanja novog saziva Vlade Kantona Sarajevo, osim ako moj glas ne bude ključan, poručio je samostalni kantonalni odbornik Damir Nikšić.

 Nikšić kaže da u sarajevskoj vladi nema dovoljno Srba, Konaković mu poručio da ''bude realan'' Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

On od nove parlamentarne većine traži da nacionalni sastav nove izvršne vlasti bude "u skladu s popisom stanovništva u Bosni i Hercegovini iz 1991. godine." Kako je rekao, očekivao je da će se to desiti kada je potpisao smjenu aktuelnog saziva koji čine Stranka demokratske akcije (SDA), Savez za bolju budućnost (SBB) i Demokratska fronta (DF).

Napomenuo je da Ustav obavezuje da sastav vlade bude u skladu s popisom stanovništva iz 1991. kao i Aneks 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma koji se odnosi na povratak stanovništva na prijeratno mjesto prebivališta.

"Da li je ova vlada pokazatelj da u Sarajevu nije moguće pronaći tri eksperta iz reda srpskog naroda", pitao je Nikšić.

Smatra da je taj broj trebao biti znatno veći.

"Trebao bi taj broj biti najmanje četiri iz reda srpskog naroda", rekao je.

Prema njegovim riječima, ako se obaveza nije ranije poštovala, to ne znači da je tako trebalo biti i ovaj put.

"Smatram da je naša primarna dužnost da zaštitimo Ustav i ravnopravnost naroda. Kada, ako ne sada? Kako, ako ne primjenom Ustava", dodao je.

Nikšić je pohvalno govorio o ekspozeu mandatara Edina Forte iz Naše stranke (NS).

"Nisam protiv vlade i oduševljen sam ekspozeom, njegovom odlučnošću. Ekspoze nije populistički ako je bio samo razumljiv. S tim se slaže većina i zahvalan sam premijeru da kaže ono što mnogi nisu imali hrabrosti", ocijenio je.

Odbornik Naroda i pravde (NiP) u Skupštini Kantona Sarajevo Elmedin Konaković je zamolio Nikšića da ipak podrži novi predloženi saziv kantonalne vlade.

Odgovorio je na Nikšićev zahtjev da se novim sazivom Vlade KS trebao ispoštovati nacionalni kriterijum, tj. da mora biti veći broj ministara srpske nacionalnosti od jednog.

"To ćete teško naći. Možete biti principijelni, ali trebate biti realni.To nije realno. Molim vas da i ove ljude koji su hrabri i stručni, niko od njih nije došao s biroa i svi su bili zaposleni, podržite. Šteta je da te ljude niste bolje upoznali. Pred nama su teški procesi", poručio je Konaković Nikšiću.

(Kliks)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE