• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Započeti direktne pregovore sa kompanijama o nabavci vakcine za BiH

Autor Dragana Božić

Zajednička komisija za ljudska prava parlamenta BiH podržala je i u dalju proceduru uputila inicijativu Denisa Zvizdića kojom se zadužuje Ministarstvo civilnih poslova da, bez odlaganja, započne direktne pregovore o nabavci vakcina protiv virusa korona.

 Započeti direktne pregovore sa kompanijama o nabavci vakcine za BiH Izvor: Shutterstock

Prema ovoj inicijativi, u pregovore bi trebalo ući sa kompanijama koje su dobile odobrenje Evropske komisije za proizvodnju i distribuciju vakcine protiv virusa korona, s obzirom na to da postoje određene najave da će BiH, zbog proceduralnih razloga, biti među posljednjim zemljama koje će dobiti vakcinu u okviru Instrumenta za globalni pristup vakcini.

Istovremeno, potrebno je u što kraćem roku aktivirati paket EU od 70 miliona evra za rani pristup vakcinama protiv virusa korona koji je odobren za zemlje zapadnog Balkana u okviru Instrumenta predpristupne pomoći /IPA dva/, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Na današnjoj sjednici Komisija je u dalju proceduru uputila i delegatsku inicijativu Denisa Bećirovića, kojom se zadužuje Savjet ministara da u roku od šest mjeseci od dana usvajanja ove inicijative u Domu naroda, u saradnji s nadležnim organima vlasti, pripremi i u parlamentarnu proceduru uputi zakon o zaštiti vode za ljudsku potrošnju u BiH.

Za narednu sjednicu odgođeno je razmatranje Prijedloga izvještaja o radu Zajedničke komisije za ljudska prava za prošlu godinu, a od Sekretarijata Komisije zatraženo je da sačini dopunu Prijedloga izještaja, te na taj način omogući precizniji uvid razmatranih tačaka dnevnog reda na sjednicama ove komisije.

Zajednička komisija je za narednu sjednicu odgodila i razmatranje Prijedloga plana rada za ovu godinu.

Članovi Zajedničke komisije nisu usvojili Informaciju o stanju u oblasti migracija u BiH za osam mjeseci prošle godine, čiji je podnosilac Ministarstvo bezbjednosti u Savjetu ministara.

U vezi sa ovom tačkom dnevnog reda, Komisija je usvojila zaključak kojim od Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice i Ministarstva bezbjednosti traži da, u roku od 15 dana, dostave detaljnu informaciju o stanju migracija u BiH u protekloj godini, s posebnim akcentom na ilegalne migracije, uz prijedlog mjera i aktivnosti za rješavanje posljedica migrantske krize. 

Pročitajte i ovo

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE