• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EU upozorava BiH na moguće posljedice zbog migranata

Autor Dušan Volaš

Evropska komisija upozorila je u petak Bosnu i Hercegovinu da neriješena situacija migranata može imati uticaja na težnje zemlje da se pridruži Evropskoj uniji.

 EU upozorava BiH na moguće posljedice zbog migranata Izvor: FENA

Peter Stano, portparol Evropske komisije za inostrane poslove, nazvao je “neprihvatljivom” situaciju migranata u kampovima Lipa i Bira i pozvao bh. vlasti da hitno riješe krizu.

“Nemogućnost vlasti da provode odluke i ispunjavaju svoje obaveze negativno utiče na imidž Bosne i Hercegovine u međunarodnim okvirima, a mogla bi uticati i na evropske težnje zemlje”, rekao je Stano.

Podsjetio je kako je šef EU-a za vanjsku politiku Žozep Borelj u ponedjeljak obavio razgovor s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, tokom kojeg ga je podsjetio na međunarodne obaveze zemlje i na njene odgovornosti koje proizlaze iz njezinih težnji ka EU, te “jasno stavio do znanja da bi moglo biti posljedica ako Bosna i Hercegovina ne ispuni te zahtjeve”.

Stano je dodao kako je Borelj kritizirao loše uvjete u kampu Lipa i sveukupno loše upravljanje migracijama. Europska komisija odlučila je prošle sedmice migrantima poslati 3,5 miliona evra humanitarne pomoći.

Prema procjenama EU-a, čak 1.700 migranata trenutno boravi bez odgovarajućeg skloništa u teškim zimskim uslovima u Unsko-sanskom kantonu. Oko 900 njih je “zaglavilo” u nefunkcionalnom prihvatnom centru u Lipi koji je uništen u požaru u decembru.

Od 2018. EU je poslala ukupno 13,8 miliona evra humanitarne pomoći Bosni i Hercegovini za smještaj tražilaca azila. Većina migranata u Bosni i Hercegovini radije bi tražila međunarodnu zaštitu u Evropskoj uniji, ali ne mogu ući na teritoriju Unije.

Evropska komisija najavila je u septembru plan reforme migracijske i azilne politike Unije. Prijedlog se fokusira na povratak, provjere prije ulaska i partnerstva s trećim zemljama kako bi se spriječili migracijski tokovi.

(Anadolija)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Xy

Neka EU uzme svoje pare i vodi sebi migrante. Oni ni ne zele biti u bijednoj BiH. U BiH ne zive dobro ni vecina njenih gradjana. BiH treba pomoci migrantima tako sto ce ih ispratiti do granice sa EU i tamo napraviti kampove.

Neno

@Xy Upravo tako! Ilegalni migrantski momci su vec usli u EU (Grcka) i tamo i pripadaju. A trebalo bi i sprijeciti ilegalne ulaske. One koji ipak uspiju uci treba uhapsiti i odmah vratiti u zemlju iz koje su usli u BiH, bez zadrzavanja u BiH. Cim to pocnete raditi rijesiti ce se i problem sa migrantima. Dojave to oni jedni drugima zacas.

MONDO REPORTAŽE