• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodikov kabinet: Šef diplomatije Ukrajine da prestane da se igra države i tviter diplomatije

Autor Siniša Stanić

Kabinet srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika pozvao je ministra inostranih poslova Ukrajine Dmitra Kulebu da prestane da se igra države i tviter diplomatije

 Dodikov kabinet: Šef diplomatije Ukrajine da prestane da se igra države i tviter diplomatije Izvor: RTRS

Kabinet srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika pozvao je ministra inostranih poslova Ukrajine Dmitra Kulebu da prestane da se igra države i tviter diplomatije, te da postupi u skladu sa međunarodnim pravom i konvencijama na koje se poziva u izjavama za javnost.

"Kao doktoru pravnih nauka i ministru inostranih poslova trebalo bi da mu bude poznato osnovno pravno načelo da dokazivati mora onaj koji nešto tvrdi, a ne onaj koji nešto pobija. Takođe, trebalo bi da mu budu poznate i brojne konvencije koje se tiču zaštite nacionalnih, istorijskih i kulturnih dobara i zabrani njihovog otuđivanja, kao što je na primjer UNESKO-va Konvencije o mjerama za zabranu i sprečavanje nedozvoljenog uvoza, izvoza i prenosa svojine kulturnih dobara iz 1970. godine", ističe se u saopštenju iz kabineta srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Možda će vas zanimati

Reagujući na "ponovljene lažne optužbe ministra inostranih poslova Ukrajine", iz kabineta su još jednom pozvali ukrajinsku stranu da dostavi sve valjane dokaze u skladu sa Operativnim smjernicama za implementaciju pomenute Konvencije, kao i da se zvanično izjasni u slučaju da ne posjeduje materijalne dokaze, kojima bi potvrdila svoje navode.

U saopštenju se podsjeća da je, u interesu istinitog i objektivnog informisanja javnosti, kao i da bi konačno bila "stavljena tačka" na ovaj isfabrikovani "problem", kabinet srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH još 23. decembra prošle godine zatražio da Ambasada Ukrajine u Sarajevu dostavi sve relevantne informacije u vezi sa navodima o vlasništvu Ukrajine nad predmetnom ikonom.

"Iz kabineta je eskplicitno zatraženo da Ambasada Ukrajine dostavi sve pravno valjane činjenice i dokaze kojima se potvrđuje da eventualno vlasništvo nad ikonom pripada Ukrajini, kao i sve dokaze koji potvrđuju navode da je predmetna ikona otuđena, uključujući informacije o načinu otuđivanja, vremenu, mjestu i vlasniku", navodi se u saopštenju.

Iz kabineta naglašavaju da do današnjeg dana Ambasada Ukrajine nije dostavila tražene infomracije.

"Bazirati navode na osnovu pogrešno interpretiranih medijskih članaka i zatim javno iznositi neistine i optužbe je odraz amaterstva i nedostatka elementarnog znanja iz oblasti prava, međunarodnih odnosa i diplomatije", konstatuje se u saopštenju iz kabineta srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

U saopštenju se podsjeća da nijedna međunarodna institucija, pa ni Interpol, o čijoj se uključenosti u ovu manipulaciju najviše spekulisalo, nisu potvrdili da se predmetna ikona nalazi na bilo kakvoj listi otuđene kulturne baštine, koju potražuje Ukrajina ili bilo koja druga zemlja.

"U posljednjih mjesec dana konstruisane su različite teorije, spekulisalo se o porijeklu ikone, iznesne su brojne optužbe na račun srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH bez ijednog argumenta, dokaza pa čak i indicije, koja bi ukazala na to da je stvarno riječ o ukradenoj ikoni te da je ista dio 'nestale' istorijske i kulturne baštine, koju potražuje Ukrajina", naglašava se u saopštenju.

Kabinet srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH još jednom je pozvao ukrajinsku stranu da se suzdrži od iznošenja stavova, koji su bazirani na neprovjernim i nekredibilnim informacija, kao i lažnim vijestima, jer na taj način ruše kredibilitet institucija koje predstavljaju, obmanjuju javnost i građane i nanose ogromnu štetu bilateralnim odnosima.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 3

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

TO JE INAČE EKS POTKOZARJE

"Prestani da glumiš državu" reče lik čiji se košarkaški klub na Fejsbuku zove "Igokea - Republika Srpska".

Delija

Davati Rusima ikonu iz Ukrajine ili SSSRa je totalni bezvezluk.Imamo mnogo štošta iz RS pokloniti. Ali naduvavanje tog slučaja i smjenjivanje vijesti na glavnim portalima zapadnih ambasada, uključujući i jedan iz RS i opšta histerija opozicije i Sarajeva je dirigivano i orkestrirano jer ne mogu podnijeti jasan Ruski stav da jeRS neupitna. To ih žulja ali dzaba histerija. RS je neupitna a Rusija najveći zaštitnik

Zole

Ako se ko igra onda si to ti, i vlastitim ugledom i ugledom RS

MONDO REPORTAŽE