• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Izetbegović da se izvini, možda će mu Srbi oprostiti

Autor Dušan Volaš

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je danas u Banjaluci da pozvao je lidera SDA Bakira Izetbegovića da se izvini zbog svoje izjave da su "Srbi loš narod" i da kaže da su Srbi jednako dobri kao svi ostali narodi.

 Dodik: Izetbegović da se izvini, možda će mu Srbi oprostiti Izvor: Srna/Katarina Panić

On je rekao da Izetbegović svojom izjavom napustio teren političke borbe i uputio se u borbu protiv Srba koja se mogla vidjeti u davnim vremenima na način kako su je pokazivali nacisti u Drugom svjetskom ratu.

Dodik je rekao novinarima u Banjaluci da bi bilo čudno da Bakir misli dobro o srpskom narodu.

"Mi smo ovo o njemu znali i ranije ali `dobro` je što su to sada svi čuli", rekao je Dodik novinarima nakon proširene sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a održane povodom aktuelne političke situacije u BiH, odluke CIK-a BiH o poništavanju izbora u Doboju i Srebrenici, kao i negativnih političkih izjava o srpskom narodu i Republici Srpskoj.

Predsjednik SNSD-a upozorio je da su takve izjave opasne.

"Lično ne mislim da postoje loši narodi i poštujem i uvažavam sve narode. Postoje samo loši pojedinci. Rečenice da su neki narodi genetski loši koristile su se u prošlosti od ljudi koji su neslavno prošli u istoriji, a Izetbegović je tom izjavom htio reći da cijeli srpski narod stoji iza svog lidera, ujedinjeno i podržava stavove koji štite isti narod. Ako sam ja taj lider, mogu biti ponosan na tu izjavu i činjenicu da to neko prepoznaje", rekao je Dodik.

On je naveo da Srbi podržavaju lidere koji štite srpske interese, kao i interese Republike Srpske i svakog Srbina gdje god se nalazio.

"Zato je moj najvažniji zadatak da štitim interese Srba i sprovodim ono što je dogovoreno na izborima. Činim to veoma borbeno, srčano i neću odustati od borbe za pozicioniranje Srba kako to naš narod zaslužuje", poručio je Dodik.

On je rekao da je Izetbegović izjavom ponizio Srbe i da pokušava zadržati strance u BiH s ciljem da se nastave njihove intervencije i ne dopusti da ovdašnji političari preuzmu odgovornost za upravljanje BiH.

"Izjava da neće biti dobro ako stranci odu govori da Izetbegović sa njima ima dil i zajedničke ciljeve", istakao je Dodik.

On je ponovio da i dalje želi mir i stabilnost na ovim prostorima, stojeći iza slova, a ne duha Dejtona, te da nisu tačne ocjene da se on ponaša antidejtonski.

"S druge strane, Izetbegović svojim izjavama ruši stabilnost i izaziva nemir između naroda, čekajući da stranci nešto urade kako on želi. Iskreno se nadam da se on kaje zbog svoje rasističke izjave koja truje odnose između naroda", rekao je Dodik.

On je dodao da, nažalost, mnogi Bošnjaci koji su okupljeni oko Izetbegovića misle takođe loše o Srbima.

"Pozivam ga da se izvini Srbima i kaže da nije tako mislio i da mu je žao. Da kaže da su Srbi jednako dobri kao svi narodi i da je doveden u zabludu. Ako se izvini možda će mu Srbi oprostiti, jer su takav narod i uvijek spreman za saradnju", rekao je Dodik.

On je naveo da srpski političari nikada neće vrijeđati Bošnjake, pogotovo na način kako je uradio lider SDA.

"To što je bez ustručavanja sve Srbe okvalifikovao lošim ne govori o nama već o Bakiru", rekao je Dodik.

On je ocijenio da Izetbegović u političkoj eliminaciji Srba traži dobre podanike među Srbima, kojih ima, ta da u tom smislu "ne želi Dodika i neke druge koji drže do srpskih interesa".

"Srbi ovdje namjeravaju da i dalje ostanu, a naša najveća istorijska pobjeda u posljednjim vijekovima jeste formiranje Republike Srpske od koje nikada nećemo odustati i borićemo se za nju protiv svih koji žele da je ponište i nazovu problemom u BiH, što je neprihvatljivo", rekao je Dodik i dodao da o Srpskoj u tom smislu nema razgovora.

On je istakao da je uspostavljanje građanskog uređenja BiH, koje žele Bošnjaci, pa i određeni stranci, podvala Srbima, te da oni u tom pogledu nisu naivni.

"Mi u vlasti na svim nivoima ostajemo privrženi politici koju smo i do sada sprovodili, a to je Republika Srpska zauvijek", poručio je Dodik.

Dodik je rekao da je nedavna presuda straješini takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu na kaznu od 10 godina zatvora poniženje za stradale Srbe u proteklom ratu.

(Srna)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE