• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sarajevo protjeralo Djeda Mraza

Djeda Mraz, čikica kojem se raduju sva djeca na svijetu, i ove godine je nepoželjan u Sarajevu. Nema ga ni na jednoj ulici Sarajeva, ni u vrtićima.

 Sarajevo protjeralo Djeda Mraza Izvor: MONDO

Neposredno pred novogodišnje praznike Islamska zajednica BiH izdala je fetvu u kojoj se navodi da Djeda Mraz nije poznat i priznat u islamskoj tradiciji Bošnjaka, te se, naročito bošnjačkoj djeci, ovaj hrišćanski simbol pokušava poturiti kao neutralan lik, prenijele su agencije.

Protiv Djeda Mraza nije se okrenuo nijedan drugi grad u BiH. Djeda je bio i u Zenici, Bugojnu, Mostaru, Bihaću.

Koliko je svijet bio zgrožen ukidanjem Djeda Mraza u sarajevskim vrtićima prije tri godine, svjedoči i to da su svi svjetski mediji prenijeli tu vijest. Zabrana Djeda Mraza u Sarajevu zabrinjavala je i SAD, a za to se saznalo iz povjerljivih dokumenata američkih diplomata iz 2009. godine, koje je objavio "Vikiliks", prenijele su agencije.

Za jedinog profesionalnog Djeda Mraza u BiH, Mladena Jeličića Troku, koji već 40 godina donosi djeci iluziju, ova fetva predstavlja direktan udarac, prenosi Radio "Slobodna Evropa".

"Ta fetva je poziv na moj javni linč i udar na moj život, privatnost, egzistenciju mene i moje djece", istakao je Jeličić i naglasio da samo nepismen čovjek može Djeda Mraza prozvati religijskim likom.

Profesor sociologije Ivan Šijaković smatra da ovakav potez Islamske zajednice znači unošenje "još nekih dimenzija kao što su političke i vjerske".

"Predstavljanje Djeda Mraza sa vjerskim i drugim obilježjima znači pokušaj stvaranja dodatnih podjela u BiH"m istakao je Šijaković, prenosi "Glas Srpske".

On je naglasio da je Sarajevo centar islama na ovim prostorima, te da je to sigurno razlog zbog kojeg se ova priča potencira samo u Sarajevu.

Sociolog Biljana Milošević ističe da se iza ovog poteza IZ vjerovatno krije doza politike.

"Simbol i lik Djeda Mraza je univerzalna opšteplanetarna pojava bez obzira na vjeru, rasu i naciju. U IZ na pogrešan način poistovjećuju Svetog Nikolu i Djeda Mraza i smatram da bi tu politiku trebalo ostaviti po strani", kazala je Miloševićeva.

Novinar sedmičnog magazina "Start" Rubina Čengić istakla je da je Djeda Mraz nepoželjan od kraja rata.

"Prvo je bilo pismo Alije Izetbegovića gdje je rekao da Bošnjaci ne treba da slave Novu godinu, da to nije u njihovoj tradiciji i u duhu islama, a potom je Djeda Mraz na ulici bio gađan kamenjem", naglasila je Čengićeva.

Profesor sarajevskog Fakulteta političkih nauka Besim Spahić smatra da će sarajevski mališani najviše izgubiti.

"U svakoj evropskoj zemlji, pa i u mnogim zemljama i u doba socijalizma i komunizma, bio je Djeda Mraz. Eto, bilo je ovdje ideja da se zove Hidžri Dedo, da se ne zove Djeda Mraz - dakle, da i tu djecu odvoje. Djeda Mraz je upravo onaj koji ne dijeli djecu", rekao je Spahić.

Profesor Fakulteta islamskih nauka Enes Ljevaković smatra da "oni koji pokušavaju da nametnu Djeda Mraza kao opšteprihvaćeni simbol darovanja djece, samo zamagljuju istinu i obmanjuju javnost, a posebno muslimansku djecu, nastojeći im poturiti jedan hrišćanski simbol kao neutralan, opšteprihvaćen i poželjan obrazac ponašanja".

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE